Hoe maak ik veilig gebruik van openbare wifi-netwerken?

Openbare wifi-netwerken zijn erg handig als je even iets wilt opzoeken zoals een weerbericht of het laatste nieuws.

Direct doen (of laten):

 • Veilig internetten onderweg of op vakantie

  Openbare computers, tablets en smartphones zijn niet veilig te gebruiken voor het inloggen in je e-mail of sociale media, of voor internetbankieren. Gebruik openbare computers en tablets alleen voor het opzoeken van het weerbericht, nieuws of andere informatie waarvoor je niet inlogt.

  Ook openbare wifi gebruiken is niet veilig te gebruiken voor het inloggen in je e-mail of sociale media, of voor internetbankieren, ook niet als je inlogt met een wachtwoord.

  Openbare computers en openbare wifi worden aangeboden op veel plekken: in bibliotheken, in treinen en bussen, op stations, in hotels, op campings, in restaurants, op vliegvelden. Het is heel verleidelijk om te gebruiken, maar je kunt er grote ellende van krijgen als cybercriminelen achter je inloggegevens van je e-mail, bank, DigiD en andere accounts komen. En dat kunnen ze vrij gemakkelijk. Er kan bijvoorbeeld een virus op de openbare computer geïnstalleerd zijn.

  Hoe kun je wel veilig internetbankieren, mailen en sociale media gebruiken onderweg en op reis:

  Gebruik je databundel
  Gebruik binnen Europa je eigen smartphone of tablet met databundel (3G of 4G). Je betaalt er geen extra kosten voor roaming en dan ben je een stuk veiliger op internet dan via openbare wifi of een openbare computer.

  Internetbundel
  Denk je niet uit te komen met je databundel of ga je naar een land buiten Europa en wil je hoge kosten voor roaming voorkomen? Dan is het aan te raden een internetbundel voor op reis te kopen. Je weet dan precies hoeveel geld je uitgeeft als je op het strand een WhatsApp verstuurt, een foto op Facebook plaatst of belt via Skype. Klik hieronder op de naam van je provider en je leest precies hoe je een internetbundel voor op reis aanschaft.

  KPN
  T-mobile*
  Vodafone*
  Tele2*

  VPN

  Wil je wel gebruikmaken van openbare wifi op je smartphone of tablet, gebruik dan een VPN (Virtual Private Network). Met een VPN leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Zo ben je afgeschermd online en kan een cybercrimineel niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Handig als je veilig gebruik wilt maken van een openbaar wifinetwerk. Ook kun je dan Facebook en Twitter gebruiken in landen waar deze diensten zijn geblokkeerd.

  Veel smartphones hebben ingebouwde VPN-software die je kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Of neem een gratis of een betaalde VPN-dienst af van een VPN-aanbieder. Voordat je kiest, kun je eerst je wensen op een rijtje zetten. Wil je een VPN-account voor meer apparaten kunnen gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld.

  Wel via openbare wifi?
  Wil je toch even gebruikmaken van een openbare computer of openbare wifi zonder een VPN, let dan hierop:

  • Ga niet internetbankieren of andere websites bezoeken waarvoor je privégegevens of belangrijke inloggegevens gebruikt.
  • Vul je wel wachtwoorden of andere inloggegevens in op een openbare computer of tablet, klik dan altijd op nee als je de vraag krijgt om inloggegevens te laten onthouden.
  • Meld je altijd af als je klaar bent op een website.
  • Verwijder als je klaar bent met de computer altijd de tijdelijke internetbestanden (cookies bijvoorbeeld) en de browsegeschiedenis.

   

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

   

  Heb je dit gedaan?

  Ja dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit