Waarom moet ik een privacyverklaring genereren?

Sinds 25 mei 2018 is nieuwe privacywetgeving van toepassing: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt niet meer.

Antwoord:

print
  • Privacyverklaring verplicht

    Heeft jouw bedrijf een website met de mogelijkheid tot bijvoorbeeld het aanmelden voor een nieuwsbrief, het invullen van een contactformulier, het reageren op een blog, of een aankoop waarbij mensen hun persoonsgegevens invullen? Dan is je bedrijf verplicht om privacyvoorwaarden in een privacyverklaring te vermelden en deze privacyverklaring op de website te plaatsen. In de privacyverklaring vertel je aan je klanten of websitebezoekers wat je met hun persoonsgegevens doet en waarom. 

    De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt het plaatsen van een privacyverklaring op de website verplicht voor elk bedrijf dat met die website persoonsgegevens verzamelt. Deze informatieplicht geldt ongeacht de omvang of rechtsvorm van een organisatie. Het maakt niet uit of je zzp'er bent of eigenaar van een multinational. Realiseer je ook dat een heldere privacyverklaring positief kan bijdragen aan de relatie met je klanten.

    Voldoet je bedrijf niet aan de AVG, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) je bedrijf een boete opleggen tot maximaal 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet van je bedrijf (als het bedrag hoger uit zou vallen).