Wat is doxing?

Doxing is het verzamelen en publiceren van persoonlijke gegevens van een persoon, die hier geen toestemming voor heeft gegeven. Het doel is meestal intimidatie of chantage. Doxing is strafbaar.
Lees meer
Doxing betekent een document (doc/doxing) maken met persoonlijke gegevens met als doel deze te publiceren. Vaak wordt het gebruikt om te intimideren, te chanteren of om wraak te nemen. Het gaat hierbij om gegevens als een telefoonnummer, adresgegevens, foto's en financiële gegevens. De informatie over de persoon wordt verzameld uit openbare bronnen, zoals sociale media, zoekmachines en soms ook door te hacken.

Sinds 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Degene die doxt, is erop uit de ander schade te berokkenen of te bedreigen. Ook als dit niet het doel is, kan doxen in strijd zijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Daders riskeren dan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro. Als de doxing gericht is op mensen met bepaalde beroepen, zoals politici, wordt de straf verzwaard.

Wat kan ik doen als ik slachtoffer ben doxing?

  • Maak screenshots van de informatie die online staat. Dit kan je later als bewijsmateriaal gebruiken als je aangifte wil doen.
  • Rapporteer de doxing-aanval aan de platforms waarop je persoonlijke informatie is geplaatst. De platforms zijn verplicht om snel op je vraag te reageren om bepaalde informatie te verwijderen. Hieronder vind je link naar een informatiepagina van de grootste socialmediaplatforms om een aanvraag te doen om content te laten verwijderen. Helpwanted kan je hier ook bij helpen.
  • Je kan aangifte doen bij de politie.
  • Soms blijft jouw informatie te vinden zijn op zoekmachines als Google, zelfs als de website jouw informatie al heeft verwijderd. Je kan dan een verwijderverzoek doen bij Google of Bing.