Wat zijn de meest voorkomende scams op Facebook?

De meest voorkomende scams op Facebook zijn valse weggeefacties, vacatures, kortingscodes en ongevraagde vriendschapsverzoeken.
Lees meer
Cybercriminelen op sociale media zijn erg innovatief. Ze bedenken altijd nieuwe manieren om nietsvermoedende social media-gebruikers te misleiden. Oplichters proberen meestal inloggegevens van je account, persoonlijk identificeerbare informatie of bankgegevens in handen te krijgen.

Hackpogingen via Facebook Messenger

Cybercriminelen zetten een oude truc in via Facebook Messenger. Het bericht bevat de tekst: ‘Ben jij dat in die film?’ Je ontvangt dit bericht mogelijk via één van jouw eigen contacten.

Ontvang je dit bericht? Volg dan deze instructies:

  • Níet klikken en niet openen van het bericht;
  • Waarschuw de afzender van het bericht. Geef aan dat de afzender het wachtwoord van Facebook moet veranderen.
  • Heb je toch geklikt? Vul vooral geen gegevens in.

Wordt dit bericht vanuit jouw account verzonden? Verander dan je wachtwoord van Facebook. Op deze pagina van Facebook lees je hoe je dit stap voor stap kunt doen.

Valse kortingscodes

Wees voorzichtig met de kortingscodes die je op Facebook tegenkomt. Oplichters kunnen valse kortingscodes aanmaken en vragen je om op een link te klikken en persoonlijke gegevens in te voeren om van de aanbieding gebruik te maken. Als je een code voor een bekend bedrijf ziet, kun je op de officiële website van het bedrijf kijken of er kortingscodes worden aangeboden. Een echte winkel vraagt je nooit om je creditcardgegevens of BSN voordat ze je een kortingscode geven.

De 'Je hebt gewonnen'-scam

Oplichters doen alsof je iets hebt gewonnen. Het enige wat je hoeft te doen om jouw prijs op te eisen, is privé-gegevens te delen, waaronder je bankrekeningnummer. In sommige gevallen hoef je alleen een QR-code te scannen.

Het doel is om je gevoelige gegevens zoals bank- of creditcardgegevens te ontfutselen. Zodra je dat doet, hoor je nooit meer iets van de oplichter. Het risico is identiteitsdiefstal of een lege bankrekening.

Valse vacatures

Oplichters bieden nepbanen aan die door mensen vanuit huis kunnen worden gedaan en vragen om privégegevens via valse sollicitatieformulieren. Je ziet bijvoorbeeld een vacature die je vanuit huis kunt doen en merkt dat er bij het solliciteren om uw volledige burgerservicenummer (BSN) of bankrekeninggegevens wordt gevraagd. Controleer de functieomschrijving grondig voordat u persoonlijke gegevens invoert, want een heel hoog salaris en uitzonderlijke arbeidsvoorwaarden kunnen indicatoren zijn dat de baan helemaal niet bestaat. Het risico van het invoeren van persoonlijke gegevens is identiteitsfraude.