Welke vorm van cybercrime kwam afgelopen maand veel voor? Waar moet je de komende maand extra voor oppassen? In ons cyberbeeld geven we inzicht in de laatste ontwikkelingen.
Meerdere DDoS-aanvallen op verschillende organisaties tijdens NAVO-top
Rondom de NAVO-top zijn er verschillende DDoS-aanvallen geweest. Bij een DDoS-aanval worden computers of netwerken overbelast, waardoor websites of servers onbereikbaar worden. De aanvallen in juni waren vooral gericht op publieke organisaties die zich bezighouden met de NAVO-top. De schade bleef beperkt.
Oplichters proberen via valse berichten je simkaart over te nemen
Er zijn meldingen gemaakt van een nieuwe vorm van fraude, waarbij oplichters proberen een simkaart over te nemen. Via valse telefoontjes en sms-berichten uit naam van Odido en KPN, overtuigen criminelen de slachtoffers om persoonlijke gegevens door te geven. Deze informatie kunnen criminelen gebruiken voor bijvoorbeeld identiteitsfraude.
Toename in recoveryfraude
De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting waar de schade relatief groot is, namelijk recoveryfraude. Deze vorm van fraude komt vaak voor als iemand al slachtoffer is geworden van beleggingsfraude, datingfraude of een andere fraudevorm. Het slachtoffer is veel geld verloren, en zoekt naar hulp om dit geldbedrag terug te krijgen. Criminelen maken hier gebruik van, en stelen nog meer geld door zich voor te doen als hulpverlener of advocaat.
Bank waarschuwt voor voorschotfraude
Er is een toename in het aantal meldingen over voorschotfraude. Oplichters vertellen slachtoffers dat er grote geldbedragen voor hen klaarstaan, maar dat ze eerst administratiekosten of servicekosten moeten betalen om dit bedrag te ontvangen. Vervolgens wordt dit grote geldbedrag nooit betaald, en ben je slachtoffer van online fraude. Voorschotfraude gaat vaak gepaard met andere fraudevormen zoals cryptofraude of vacaturefraude.