Hoe herken ik een valse e-mail?

Je bank, creditcardmaatschappij, internetprovider of andere organisatie vraagt nooit per e-mail of telefoon om je inlogcodes of wachtwoorden door te geven.
Lees meer
Wordt daar wel om gevraagd, werk er niet aan mee en klik niet op een link in een e-mail die van een betrouwbare organisatie lijkt te zijn.

Hieronder wordt uitgelegd hoe je een nepmail en een neptelefoontje kunt herkennen.

  • Het e-mailadres van de afzender
    Via kan een cybercrimineel je laten denken dat de afzender bijvoorbeeld een bank of webshop is. Controleer het e-mailadres goed. Klik op het e-mail adres, zodat die helemaal zichtbaar is. Criminelen gebruiken vaak e-mailadressen die lijken op die van bekende organisaties. Het adres kan er bijna hetzelfde uitzien, maar heeft een vreemd teken of cijfers in het e-mailadres staan. Let vooral goed op de domeinnaam. Dat is het deel achter het @-teken. Soms veranderen criminelen één letter of cijfer in de domeinnaam om deze echt te laten lijken. Ze vervangen bijvoorbeeld de letter ‘o’ door het cijfer 0 of de letter ‘I’ door het cijfer 1.
    Zoek zelf de website van de afzender op. Kijk daar wat het e-mailadres is dat die organisatie gebruikt om jou een bericht te sturen.
    Let op! Met behulp van kunnen criminelen ook gebruikmaken van het échte e-mailadres van een organisatie. Ga dus nooit alleen af op het e-mailadres van de afzender. Lees ook de volgende stappen goed door.
  • Er is geen persoonlijke aanhef
    Bekende personen en organisaties gebruiken meestal je naam in een e-mail. Als je met algemene termen als ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’ wordt aangesproken, let dan extra op.
  • Het taalgebruik in de e-mail
    Valse e-mails bevatten veel minder taal- en spelfouten dan vroeger. Ook de logo's en foto's die worden gebruikt, zien er steeds professioneler uit. Neem toch de tijd om de e-mail goed door te lezen en te bekijken of je een rare taalfout ontdekt.
  • Een link in de e-mail
    De link die je ziet in een e-mail, kan er in het echt anders uitzien. Ga met je muis over de link heen zonder te klikken. We noemen dat 'hoveren'. Zo zie je de link waar je naartoe zou gaan als je erop zou klikken. Kijk goed of deze verwijst naar een bekende website.
    Je kunt ook de link kopiëren en checken bij Scamcheck. ScamCheck blokkeert automatisch websites waarvan deze tool herkent dat ze phishing bevatten.
  • E-mail in je spambox
    Als een e-mail in je spambox (ongewenste e-mails) zit, is dit meestal een valse e-mail. Denk je toch dat het de e-mail van een betrouwbare afzender komt? Check dan even goed de stappen hierboven. Soms kan een vertrouwde e-mail in de spambox terechtkomen. Helaas belanden niet alle valse e-mails in je spambox. Blijf dus altijd goed opletten.