SluitenZoeken sluiten

Contactgegevens van bijna alle politiemedewerkers gestolen

03-10-2024

Bij een hack bij de politie zijn de ‘werkgerelateerde contactgegevens’ van bijna alle 65.000 politiemedewerkers gestolen. Het gaat om namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Dat heeft minister van Justitie en Veiligheid Van Weel bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten denken dat een ander land de gegevens heeft gestolen. Het is niet duidelijk om welk land het gaat.

Alert op verdachte mails, telefoontjes of appjes

De cybercriminelen wisten de visitekaartjes van het mailprogramma Outlook te stelen, dat bij de politie wordt gebruikt. Daarbij zijn de namen en e-mailadressen van vrijwel alle medewerkers buitgemaakt. In de visitekaartjes van veel medewerkers stonden ook hun diensttelefoonnummer, afdeling en functie vermeld. De gestolen gegevens zijn nog niet opgedoken. De politie heeft de 65.000 medewerkers opgeroepen extra alert te zijn op verdachte mails, telefoontjes of appjes.

Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat er een datalek ontstaat?

Voor organisaties is het belangrijk om direct actie te ondernemen.

  • Gebruik inloggen in twee stappen (tweestapsverificatie of MFA)
  • Zorg ervoor dat je je applicaties regelmatig checkt op updates
  • Train medewerkers zodat ze zich bewust zijn van het gevaar van . Veel aanvallen beginnen namelijk met phishing.

Wat kun je doen als jouw gegevens zijn gelekt?

Je kunt er niets aan doen dat jouw data zijn gelekt. En je kunt er ook niet veel tegen doen. Wat wel belangrijk is, is dat je de komende tijd goed oplet.

  • Verander je wachtwoorden. Zo doe je dat.
  • Krijg je e-mails, berichtjes of telefoontjes waarin iemand je vraagt om persoonlijke gegevens of vraagt om geld over te maken? Denk dan goed na of dit wel klopt.
  • Is er haast bij? Of moet je iets snel doen? Dan gaat het 9 van de 10 keer om phishing. Reageer niet op de e-mail of berichten. Bel als je twijfelt met het bij jouw bekende nummer van degene die om geld of gegevens vraagt.
  • Klik niet zomaar op een link. Eerst checken dan klikken.
  • Maak geen geld over, zonder dat je de vrager persoonlijk hebt gesproken. Niet gebeld, geen geld.
  • Meld de valse e-mail, het neptelefoontje of de hulpvraagfraude bij de Fraudehelpdesk*.

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad