20-07-2022
Opvallend veel vormen van phishing van uitvoeringsinstanties/bestuursorganen van de overheid.
Welke vorm van cybercrime kwam afgelopen maanden veel voor? Waar kan je de komende maand extra voor oppassen? In ons cyberbeeld geven we inzicht in de laatste ontwikkelingen.
Kamer van Koophandel
Phishing e-mail die van Kamer van Koophandel lijkt te komen waarin ondernemers de vraag krijgen om een nieuwe digitale sleutel aan te maken.
Deze valse e-mail die leidt naar een malafide website. In juli is er zelfs een ‘update’ van de phishing e-mail. De boodschap is nu ‘dat al onze klanten verplicht zijn om hun contactgegevens bij te werken’. Ook hierin een button om op te klikken die leidt naar een valse website.
Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
Nepboete voor een snelheidsovertreding die van het CJIB lijkt te komen. In de e-mail wordt beweerd dat je al twee aanmaningen en een beschikking hebt gemist.
De betaling leidt overigens naar een Belgisch rekeningnummer.
Rijksdienst wegverkeer (RDW)
Verzoek om een kopie van voor- en achterkant van je rijbewijs aan te leveren. Dit zou nodig zijn omdat er geen koppeling meer gemaakt kan tussen jou en jouw auto. Om vertrouwen te wekken, staat het echte telefoonnummer van de RDW in de brief. Maar door een kopie van je rijbewijs te sturen krijgen de cybercriminelen achter deze phishing jouw identiteitsbewijs in handen.
Cijfers Fraudehelpdesk
Onderstaand een lijstje met de meest voorkomende fraudevormen van 1 mei 2022 tot 1 juli 2022 (gemeld bij de Fraudehelpdesk)
Phishing: 659
(WhatsApp)Hulpvraagfraude: 499
Webwinkelfraude: 309
Via check.veiliginternetten.nl kan je een webshop controleren.
Misbruik bedrijfsnaam: 159
Overige fraudevormen: 2790
Bij deze overige fraudevormen is het grootste aantal gevallen een Engelstalige telefoontje waarbij je zogenaamd gebeld wordt door National Police/Dutch Supreme Court.