12-09-2023
Afgelopen april is er een cyberinbraak geweest bij de KNVB. Daarbij zijn gegevens van de KNVB gestolen en hebben cybercriminelen gedreigd deze gegevens openbaar te maken tenzij er losgeld werd betaald. Het ging hierbij, onder andere, om persoonlijke gegevens van leden van de voetbalbond. De KNVB heeft besloten om te voorkomen dat deze gegevens verspreid zouden worden. Op haar website staat:
“Het voorkomen van een dergelijke verspreiding weegt voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om ons niet te laten afpersen. Daarom werden er onder deskundige begeleiding afspraken gemaakt over het niet-publiceren en verwijderen van gegevens.”
De KNVB heeft alle betrokkenen wel geïnformeerd over de cyberinbraak. Op hun website* informeren zij van wie mogelijk data zijn gelekt.
Op veiliginternetten.nl vind je meer info over een datalek meer informatie vind je ook op de website van de Rijksoverheid.*
Wat kan je doen om je te beschermen?
Wees de komende tijd extra op alert op e-mails met een link erin of telefoontjes van bijvoorbeeld je bank of verzekeringsmaatschappij.
Check altijd de volgende zaken:
- Klik nooit op een link of telefoonnummer als je twijfelt aan de echtheid van een bericht. Check eerst de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Eerst checken, dan klikken.
- Check het e-mailadres van de afzender. Stel je krijgt een mailtje van je bank. Is dit namens een bestaande en officiële domeinnaam?
- Is de afzender de overheid? Dan hoort er geen link in de email te staan. De overheid stuurt je nooit berichten met link.
Voor zowel e-mails als telefoontjes moet je goed opletten op het volgende:
- Er is haast bij.
- Je moet iets betalen of geld overboeken naar een 'veilige' rekening.
- Je moet inloggen of persoonlijke gegevens e-mailen.
Dat zijn belangrijke kenmerken van online oplichting.
Twijfel je aan de echtheid van het bericht?
Ga naar de officiële website van de afzender en kijk of je daar meer te weten komt over het bericht dat je gekregen hebt. Of bel de afzender (bank, verzekerings- of creditcardmaatschappij) en vraag of de e-mail of het telefoongesprek klopt.
Dit is wat we tot nu toe weten over de cyberinbraak bij de KNVB. Als er belangrijke ontwikkelingen zijn zullen we dit nieuwsbericht aanpassen.