Cyberweerbericht juni 2021
Welke vorm van cybercrime komt momenteel veel voor? Waar moet je deze maand extra voor oppassen? In ons maandelijkse cyberweerbericht brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Welke vorm van cybercrime komt momenteel veel voor? Waar moet je deze maand extra voor oppassen? In ons maandelijkse cyberweerbericht brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
De daling bij fraude met bankgegevens gaat voornamelijk over betaalverzoekfraude; een valse SMS met daarin een betaalverzoek. Het aantal registraties is afgenomen van bijna 1.000 in april naar ruim 800 in mei. De daling is zichtbaar bij alle varianten van betaalverzoekfraude (via Marktplaats, PostNL, DHL en Woningnet).
Bankhelpdeskfraude vormt een uitzondering en is in mei juist weer flink toegenomen (van ongeveer 160 registraties in april naar bijna 270 registraties in mei). Nog steeds zien we vooral de social engineering variant. Hierbij word je gebeld door een ‘medewerker van de bank’ en word je overgehaald om geld over te boeken naar een ‘veilige’ rekening (of kluisrekening). Of de crimineel geeft aan dat de bankpas thuis wordt opgehaald omdat deze bijvoorbeeld vernieuwd moet worden. De variant waarbij bankhelpdeskfraude wordt voorafgegaan door phishing komt veel minder vaak voor.
Hulpvraagfraude (meestal via WhatsApp) of vriend-in-nood-fraude is sinds maart weer duidelijke toegenomen. In mei waren er ook meer slachtoffers dan in april. Het zijn gelukkig nog niet dezelfde aantallen als in juni-juli en oktober in 2020.
Slachtoffers van deze fraude zijn relatief vaak vrouw (58%), wonen in een grote stad en zijn rond de zestig jaar oud. De geldezels (of katvangers) die in beeld komen bij het wegsluizen van het geld zijn vooral jonge mannen uit een grote stad.
Criminelen sluizen steeds vaker geld weg via een echte iDEALbetaling. Eerder zagen we vooral nep betaalverzoeken of een link naar een phishing website. De politie heeft twee opvallend geloofwaardige manieren op dit moment in beeld maar het zijn er waarschijnlijk meer.
Als cybercriminelen gebruik maken van echte betaalplatforms, wordt het voor slachtoffers wel heel lastig om dit te herkennen als vals. Immers de URL van het bericht klopt gewoon, die is niet vals.
Belangrijke tips die je wel kunnen helpen:
*cijfers tot 23 juni