SluitenZoeken sluiten

Cyberweerbericht juni 2021

25-06-2021

Cyberweerbericht juni 2021

Welke vorm van cybercrime komt momenteel veel voor? Waar moet je deze maand extra voor oppassen? In ons maandelijkse cyberweerbericht brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sterke daling cybercrimeregistraties maar wel toename bankhelpdeskfraude

De daling bij fraude met bankgegevens gaat voornamelijk over betaalverzoekfraude; een valse SMS met daarin een betaalverzoek. Het aantal registraties is afgenomen van bijna 1.000 in april naar ruim 800 in mei. De daling is zichtbaar bij alle varianten van betaalverzoekfraude (via Marktplaats, PostNL, DHL en Woningnet).

Bankhelpdeskfraude vormt een uitzondering en is in mei juist weer flink toegenomen (van ongeveer 160 registraties in april naar bijna 270 registraties in mei). Nog steeds zien we vooral de social engineering variant. Hierbij word je gebeld door een ‘medewerker van de bank’ en word je overgehaald om geld over te boeken naar een ‘veilige’ rekening (of kluisrekening). Of de crimineel geeft aan dat de bankpas thuis wordt opgehaald omdat deze bijvoorbeeld vernieuwd moet worden. De variant waarbij bankhelpdeskfraude wordt voorafgegaan door phishing komt veel minder vaak voor.

Hulpvraagfraude (vriend-in-nood-fraude)

Hulpvraagfraude (meestal via WhatsApp) of vriend-in-nood-fraude is sinds maart weer duidelijke toegenomen. In mei waren er ook meer slachtoffers dan in april. Het zijn gelukkig nog niet dezelfde aantallen als in juni-juli en oktober in 2020.

Slachtoffers van deze fraude zijn relatief vaak vrouw (58%), wonen in een grote stad en zijn rond de zestig jaar oud. De geldezels (of katvangers) die in beeld komen bij het wegsluizen van het geld zijn vooral jonge mannen uit een grote stad.

Valse betalingen via echte iDEALpagina

Criminelen sluizen steeds vaker geld weg via een echte iDEALbetaling. Eerder zagen we vooral nep betaalverzoeken of een link naar een phishing website. De politie heeft twee opvallend geloofwaardige manieren op dit moment in beeld maar het zijn er waarschijnlijk meer.

 1. Als klant van Bunq bank kan je op een makkelijke manier een betaalmogelijkheid aan je website koppelen. Cybercriminelen konden op deze manier een echte iDEALpagina koppelen aan een nepwebsite. Hierdoor ziet de betaling er legaal uit.
 2. Cryptocurrencyplatform Binance bood sinds vorig jaar de mogelijkheid aan om bitcoins met iDEAL te kopen. Cybercriminelen maken daar gebruik van door hun slachtoffers van bijvoorbeeld phishing of betaalverzoekfraude een iDEALlink voor Binance te sturen. Zo kopen slachtoffers dus bitcoins voor de daders. Overigens heeft Binance de mogelijkheid om bitcoins met IDEAL te kopen tijdelijk stopgezet sinds 19 juni 2021.

Als cybercriminelen gebruik maken van echte betaalplatforms, wordt het voor slachtoffers wel heel lastig om dit te herkennen als vals. Immers de URL van het bericht klopt gewoon, die is niet vals.

Belangrijke tips die je wel kunnen helpen:

 • Verwacht je geen betaalverzoek, bel het bedrijf of de bekende op en vraag naar het betaalverzoek.
 • Moet het snel, wees dan extra alert!

Cijfers* Fraudehelpdesk van de maand juni

 • Hulpvraagfraude (via WhatsApp): 704
 • Phishing: 313
 • Webwinkelfraude: 275 Fraudeurs slaan ook toe via nepwebshops. Vind je koopjes die wel héél erg interessant zijn, wees dan op je hoede. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
 • Misbruik bedrijfsnaam: 205
  Dit gaat om advertenties via een internationale online handelsplaats onder een gekopieerde identiteit. Nadat je besteld hebt, wordt er om een aanbetaling gevraagd en vervolgens wordt er niet geleverd.
 • Malware: 148

*cijfers tot 23 juni

Meer over dit onderwerp