SluitenZoeken sluiten

Cyberweerbericht mei 2021

20-05-2021

Cyberweerbericht mei 2021

Welke vorm van cybercrime komt momenteel veel voor? Waar moet je deze maand extra voor oppassen? In ons maandelijkse cyberweerbericht brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Gevaarlijke phishing met QR-code

De politie meldt* dat oplichters een nieuwe truc hebben bedacht om jou geld afhandig te maken: ze voegen een QR-code toe aan een nepmail of nepbrief die afkomstig lijkt van een bank. Deze vorm van oplichting valt onder phishing, de cybercriminelen die het bericht hebben verstuurd proberen je inloggegevens of andere persoonlijke gegevens te achterhalen.

Zodra je de QR-code uit de nepmail of nepbrief scant met je camera, kom je op een pagina uit waar jou wordt gevraagd je inloggegevens in te vullen. Met deze gegevens kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot jouw bankrekening.

Het is moeilijk om te controleren of een QR-code betrouwbaar is. Dit komt doordat je de URL die bij de QR-code hoort niet vooraf kunt zien. Scan dus nooit zomaar een QR-code. Doe dit alleen als je zeker weet dat de mail of het verzoek klopt. Lees hier meer over fraude met QR-codes*.

Nep incassobericht 

De laatste tijd ontvangt de Fraudehelpdesk veel meldingen over sms-berichten of mails waarin een zogenaamde bank vraagt om via een link € 603,- over te maken vanwege een openstaande incasso. Klik in zo’n mail of sms nooit zomaar op een link. Vertrouw je het bericht niet? Neem dan zelf contact op met de bank. Je kan ook voor de zekerheid op de website van de bank kijken of je inderdaad actie moet ondernemen. Lees hier wat je moet doen als je een mail of sms hebt ontvangen die je niet vertrouwt*.

Kwetsbaarheid in Windows

Er zijn meerdere kritieke kwetsbaarheden ontdekt in Windows, zo stelt het Digital Trust Center*. De kwetsbaarheid maakt het voor cybercriminelen mogelijk om kwetsbare systemen te laten vastlopen of deze volledig over te nemen. Microsoft heeft inmiddels meerdere beveiligingsupdates beschikbaar gesteld. Het advies is om deze zo spoedig mogelijk te (laten) installeren. Weet je niet zeker of je gebruik maakt van een kwetsbare Windows-server of -versie of hoe je zo’n update moet uitvoeren? Neem dan contact op met de ICT’er van je organisatie.

Wil je als organisatie op de hoogte blijven van kwetsbaarheden en alarmeringen? Volg dan ook het Digital Trust Center* en het Nationaal Cyber Security Centrum*.

Trends

Afgelopen maand is er met name een stijging te zien in hulpvraagfraude (ook wel WhatsApp-fraude) en webwinkelfraude, zo blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk.

Hulpvraagfraude

Bij hulpvraagfraude doet de dader zich (vaak via WhatsApp) voor als een bekende. De kern van het bericht is dat diegene in geldnood zit en snel geld van je wil lenen. De zogenaamde bekende heeft een nieuw mobiel nummer en geld moet via een betaalverzoek (tikkie) worden betaald of op het rekeningnummer van iemand anders worden overgemaakt. Zo herken je WhatsApp-fraude of hulpvraagfraude*.

Webwinkelfraude

Sommige valse webwinkels zijn exacte kopieën van bestaande webwinkels. Vooral de websites van bekende elektronicabedrijven zijn populair onder criminelen. En het aantal valse webwinkels groeit onstuimig. Heb je iets bij een valse webwinkel gekocht? Lees hier wat je kunt doen*. 

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.