SluitenZoeken sluiten

Digital Cleanup Day op 16 maart 2024

08-03-2024

Digital Cleanup Day is een jaarlijks evenement om het wereldwijde bewustzijn over de milieu-impact van de digitale industrie te vergroten. Dit jaar vindt Digital Cleanup Day plaats op zaterdag 16 maart. Het initiatief moedigt mensen aan om concrete actie te ondernemen door hun digitale gegevens op te schonen of hun ongebruikte computerapparatuur een tweede leven te geven.

Digitaal afval

Digital Cleanup Day* staat in het teken van het creëren van bewustzijn van digitaal afval. Ieder jaar produceren het internet en de ondersteunende systemen wereldwijd 900 miljoen ton CO2. Dat is meer dan de wereldwijde luchtvaart. Het wereldwijde elektriciteitsverbruik dat komt van digitale technologie is 10%. In 2025 zijn er 48 miljard apparaten verbonden met het internet.

Digitaal opruimen

Je ruimt regelmatig je huis op en gooit onnodige dingen weg, maar digitaal doen we dat eigenlijk zelden. Vormen van digitaal afval zijn e-mails, WhatsApp-gesprekken, oude accounts, conversaties in Microsoft Teams of meerdere versies van één document.

Accounts opschonen

Het is slim om accounts die je niet meer gebruikt te verwijderen. Zo loop je minder risico om gehackt te worden. Want misschien was dat account onderdeel van een datalek of heb je het wachtwoord ook op andere plekken gebruikt.

Meedoen

Het doel van de Digital Clean Up Day is dat we alles wat verouderd is, opruimen. Hoe meer je bewaart, hoe meer servers je nodig hebt en die servers kosten allemaal materiaal en energie. Doe jij ook mee op 16 maart?

Hoe kun je meedoen aan Digital Cleanup Day?

Data opschonen
Gooi accounts, bestanden, appjes en e-mails die je niet meer nodig hebt weg.

Reuse
Laat je apparaten repareren of opknappen of koop een tweedehands apparaat.

Recyclen
Verzamel je apparaten die niet meer werken en geef ze een nieuwe bestemming.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.