SluitenZoeken sluiten

In november extra aandacht voor digitale nalatenschap

07-11-2023

In een digitaal testament regel je wat er moet gebeuren met je socialmedia-accounts en je online bezittingen. In dit digitale tijdperk laten we niet alleen fysieke spullen als meubels, boeken, foto’s en sieraden na. We laten ook socialmedia-accounts, een cloud met foto’s en misschien wel een webwinkel of een cryptowallet na.

Online verder leven na je dood

Als je niets regelt voor je socialmedia-accounts, ‘leef’ je online gewoon verder.
En dat kan best confronterend zijn voor nabestaanden. Ze krijgen bijvoorbeeld een herinnering van een verjaardag of werkjubileum van iemand die al overleden is.
Zo’n doorlevend account van iemand die niet meer leeft, kan ook nog eens gebruikt worden voor identiteitsfraude. Met behulp van foto’s en persoonlijke gegevens van een socialmedia-account wordt de identiteit overgenomen.

Maar vooral is het vervelend voor nabestaanden als ze niet weten wat ze moeten doen met de online accounts van een dierbare overledene.

Zo regel je je digitale nalatenschap

Daarom besteedt Veilig internetten in november extra aandacht aan Digitale Nalatenschap. Op de pagina Digitale Nalatenschap vind je meer informatie over wat een digitale nalatenschap inhoudt, wat je kan doen om je digitale nalatenschap te regelen en wat je kan doen als je het digitale testament van een dierbare moet uitvoeren.

In deze tool kan je jouw digitale nalatenschap (én dat van een dierbare) in kaart brengen.

Meer over dit onderwerp