Wat is Digitale Nalatenschap

Wie erft mijn digitale bestanden en accounts?

In je testament beschrijf je wat je wilt dat er gebeurt met je bezittingen na je dood. Je geeft daarin aan wie wat erft en of je wil dat bijvoorbeeld je nabestaanden je dagboeken mogen inzien of dat deze na je dood vernietigd moeten worden. Daarnaast moet een beeldend kunstenaar of schrijver besluiten wie zijn oeuvre na zijn dood gaat beheren. Mogen foto’s gebruikt of afgedrukt worden? Wie erft het copyright van ontwerpen of het auteursrecht van een roman? Voor het digitale nalatenschap moet je vergelijkbare besluiten nemen. Wat gebeurt er met je socialmedia-accounts en waar ben je eigenlijk eigenaar van?
Hoe regel je je digitale nalatenschap?
SluitenZoeken sluiten

Denk na over wat je wilt met je digitale nalatenschap

MijnDN-DN

Keuzes maken

Voor je je digitale nalatenschap kan regelen, moet je dus eerst keuzes maken.

Wie krijgt wat?
Wie mag waar bij?
Blijven mijn social mediaprofielen 'in leven', wordt het een 'in memoriam pagina' of worden ze afgesloten?

MijnDN-DN

Wat gebeurt er met mijn accounts?

Veel accounts helpen je hierbij. Zo biedt Facebook de mogelijkheid een contactpersoon aan te stellen die jouw account deels kan bewerken als jij bent overleden. Maar het is wel van belang die nu al aan te stellen anders is het te laat. Schrijf nu ook alvast op wat er met je accounts moet gebeuren als je bent overleden. Zo is het voor je nabestaanden makkelijker om dit te regelen als ze weten hoe jij het wil hebben.

MijnDN-DN

Hoe deel ik mijn wachtwoorden?

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wachtwoordmanager. Je kan dan afspraken maken waar je partner, kind of dierbare vriend(in) dit kan vinden. Met een hoofdwachtwoord kan diegene inloggen op al je accounts. Dit gaat in tegen de gebruiksvoorwaarden van een aantal bedrijven, maar bespaart je wel veel leed en frustratie. Via de notaris is er ook de mogelijkheid om een digitale kluis* in gebruik te nemen.

Wie gaat mijn digitale nalatenschap beheren?

  • Wie mag je e-mails lezen of wil je dat je e-mailaccount afgesloten wordt na je dood?
  • Wat wil je met je foto’s en bestanden in de cloud of op google drive?
  • Draag je je domeinnaam over? Wie erft je webwinkel?
  • Wat gebeurt er met je blog, je YouTube kanaal en je social mediaprofielen?

Zo regel je het digitale nalatenschap van je socialmedia-accounts

Oneindig Online

De Alliantie Digitaal Samenleven lanceert in 2024 Oneindig Online* en gaat met de campagne 'Ik ga dood en laat na...' * op zoek naar de wensen en grenzen van Nederland rondom digitale nalatenschap. Wensen & grenzen zijn persoonlijk, emotioneel en iedereen heeft ze. Wat mogen mensen van jou weten na je dood? En wat juist niet? Hoe wil je digitaal herdacht worden? Door mensen aan het denken te zetten over hun wensen en grenzen krijgen ze grip op hun digitale nalatenschap.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.