SluitenZoeken sluiten

Grensoverschrijdend gedrag in gamewereld is groeiend probleem

27-06-2024

Discriminatie, intimidatie en seksisme in games is een hardnekkig en groeiend probleem. Er is te weinig aandacht voor en dit moet veranderen, vindt Helpwanted, de hulplijn bij online grensoverschrijdend gedrag.

Helpwanted deed een verkennend onderzoek naar online toxicity. Dat zijn allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag in games. Hieruit blijkt dat gamers te maken hebben met intimidatie en discriminatie die meestal is gebaseerd op de gebruikersnaam, het gekozen karakter in de game of de (veronderstelde) identiteit van spelers. Toxicity kan ook gaan over het saboteren van een spel, oplichting, bedreiging en doxing, waarbij iemand priv├ęgegevens van een andere speler zonder toestemming op internet deelt.

Angst en stress

Online toxicity heeft negatieve gevolgen voor spelers. Ze ervaren angst, een laag zelfbeeld, gevoelens van machteloosheid, vermoeidheid, stress, sociale isolatie, depressieve symptomen en suïcidale gedachten. De gevolgen zijn vergelijkbaar die van met grensoverschrijdende gedrag offline. Vrouwen, lhbtiq+ spelers en gamers van kleur zijn voornamelijk het doelwit van online toxicity.

Gedragscode

Helpwanted wil daarom dat game-ontwikkelaars en gameplatforms hun verantwoordelijkheid nemen. Zo zouden ze een gedragscode moeten opstellen en moeten zorgen voor betere moderatie en meer inclusiviteit en diversiteit in games. Zo kunnen gameplatforms maatregelen treffen om toxic gedrag van streamers te ontmoedigen en positieve content te promoten.

Lees het hele rapport van Helpwanted*

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.