SluitenZoeken sluiten

Herken fraude. Voorkom fraude.

22-08-2024

Herken fraude. Voorkom fraude.

Fraude op het internet bestaat in verschillende vormen. Een belangrijke vorm is aankoopfraude. Heb je ooit iets besteld dat niet is aangekomen? Of heb je wel eens een product ontvangen dat totaal niet leek op de omschrijving op de website? Dan was het waarschijnlijk geen webshop, maar een nepshop! Op zo'n moment ben je dus slachtoffer geworden van aankoopfraude.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de gezamenlijke banken zien dat fraudeurs hun methodes in een steeds sneller tempo afwisselen. De fraudeurs gebruiken actualiteiten om mensen geld afhandig te maken, of bijvoorbeeld vakantieperiodes of feestmaanden waar mensen druk mee bezig zijn. Veel oplichters maken dan gebruik van de gelegenheid en misleiden mensen met deals die te mooi zijn om waar te zijn.
Omdat fraudeurs steeds wisselen van tactiek is het herkennen van terugkerende patronen en het geven van tips om fraude te voorkomen belangrijker dan ooit. De NVB komt daarom met een campagne die mensen fraude leert herkennen én voorkomen: Herken fraude. Voorkom fraude.

Meer tips op: voorkomfraude.nl

Herken Fraude

Fraudeurs bieden vaak trendy producten aan voor (te) lage prijzen. Dus als die ene smartwatch of nieuwe iPhone zo goedkoop is dat het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van tijd en voorraad, om druk uit te oefenen. “Je moet het nú kopen, anders verdwijnt de korting! Er is er ook nog maar één op voorraad, dus wees er snel bij!”. Fraudeurs gebruiken deze spreuken om je onder druk te zetten en onnodig overhaaste beslissingen te nemen.

Voorkom Fraude

Er zijn manieren gelukkig manieren om aankoopfraude te voorkomen. Het is altijd belangrijk om de betrouwbaarheid van een webshop te controleren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van reviews en vergelijkingen met andere websites. Ook het controleren van de contactgegevens op de website is handig. Staat er bijvoorbeeld een mailadres vermeld en een telefoonnummer?

Als je blijft twijfelen over de webshop, check dan de betaalmethodes. Creditcard, iDeal en PayPal zijn veilige betaalmethoden.

Fraudevormen

Naast aankoopfraude bestaan er meer soorten online fraude. Meer informatie over fraude kun je vinden op voorkomfraude.nl

Meer informatie over Phishing kun je vinden op veiliginternetten.nl.

HerkenFraudeVoorkomFraude Poster