SluitenZoeken sluiten

Locatiegegevens van miljoenen Nederlanders online te koop

12-01-2024

Locatiegegevens van Nederlandse mobiele telefoons zijn online te koop. Dat blijkt uit onderzoek van BNR*. Zo kun je van miljoenen Nederlanders achterhalen waar ze zijn geweest.

Datahandelaren bieden online de advertentieprofielen van zo’n vier miljoen Nederlanders aan. Daarmee kun je zien waar iemand woont, werkt en vaak komt. Uit de gegevens in de advertentieprofielen zelf kun je niet afleiden om wie het gaat. Maar als je de locatiegegevens koppelt aan gegevens van bijvoorbeeld het Kadaster, kun je toch ontdekken van wie de gegevens zijn.

Waar komen de gegevens vandaan?

De data die online worden verkocht, komen uit je eigen smartphone. Zodra je in een app toestemming geeft om je te volgen, verzamelt die app veel gegevens. Deze data worden naar het advertentienetwerk gestuurd en gekoppeld aan jouw unieke advertentie-ID. Met dat nummer kunnen adverteerders zien welke data bij jou horen. Doordat de advertentieprofielen online worden verkocht, kunnen ze ook door anderen worden gekocht. Bijvoorbeeld door inlichtingendiensten, de georganiseerde misdaad of stalkers.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Je kunt de trackingtoestemming van apps intrekken. Zo voorkom je dat anderen kunnen achterhalen waar je bent geweest.

Ook kun je regelmatig je advertentie-ID vernieuwen. Dat kun je doen in de privacy-instellingen van je Android-smartphone of iPhone.

Daarnaast kan je de bedrijven die de gegevens hebben vragen welke gegevens ze precies hebben, en verzoeken deze te verwijderen.

Klacht indienen? Dat kan bij ACM ConsuWijzer* en Autoriteit Persoonsgegevens*.

Lees ook: Hoe beheer ik locatievoorzieningen van apps?

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.