SluitenZoeken sluiten

Nieuwe wet tegen doxing “Je staat er niet alleen voor!”

02-01-2024

Op 1 januari 2024 ging de nieuwe wet tegen doxing in en vanaf die datum is doxing een strafbaar feit. Vanaf nu kan iedereen in Nederland aangifte doen tegen doxing.

Doxing is het verzamelen en publiceren van persoonlijke gegevens van een persoon. Doxing betekent een document (doc/doxing) maken met persoonlijke gegevens met als doel deze te publiceren. Vaak wordt het gebruikt om te intimideren, te chanteren of om wraak te nemen

Tot vorig jaar moest er naast doxing ook sprake zijn van stalking, bedreiging of opruiing voordat je aangifte kan doen. Daar hebben de afgelopen jaren meerdere politici maar ook agenten en bekende Nederlanders last van gehad. Hun persoonlijke gegevens werden gedeeld via bijvoorbeeld social media. Maar iedereen kan gedoxt worden, er worden bijvoorbeeld naaktfoto’s met contactgegevens in een Telegramgroep geplaatst of fake accounts gemaakt met alle privégegevens van iemand. Doxing is altijd ingrijpend en soms ook gevaarlijk als kwaadwillenden bij iemand thuis voor de deur staan.

Nieuwe wet

Daders kunnen nu niet meer doxing wegkomen. De nieuwe wet heeft daar verandering in gebracht. De politie kan nu bij doxing al ingrijpen en hoeft niet meer te wachten tot er ook sprake is van bijvoorbeeld bedreiging.

Lees hier het bericht van ministerie van Justitie & Veiligheid*

Bekijk hier de video over nieuwe wetgeving tegen doxing*

Wat kan je zelf doen?

  • Verzamel feiten; bewaar tekstberichten en e-mails en maak screenshots van posts op social media;
  • Doe aangifte bij de politie;
  • Vraag socialmediaplatforms om de gegevens te verwijderen. Helpwanted* kan je hierbij helpen;
  • Praat erover en vraag hulp. Bijvoorbeeld bij Slachtofferhulp Nederland*.

Meer hierover op wat-is-doxing?