SluitenZoeken sluiten

ScamCheck heeft nu ook een extensie

01-07-2024

Is een website betrouwbaar of heb je te maken met een phishing-website? Dat is soms lastig te beoordelen.

Daarom is er nu de ScamCheck-extensie. Deze extensie waarschuwt je als een website waarschijnlijk onveilig is. Je downloadt de extensie eenvoudig en voegt 'm toe aan je browser. Daarna krijg je in je scherm een melding als je op een valse website bent terechtkomen.

Op ScamCheck (veiliginternetten.nl) vind je meer informatie over de extensie en hoe je deze kan downloaden voor verschillende browsers.

Hoe werkt het?

ScamCheck checkt diverse bronnen om te kijken of een website of link mogelijk malware, phishing of een scam is. Hiervoor wordt input gebruikt van Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org en Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing). Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Dat geeft een eindresultaat op basis waarvan ScamCheck aangeeft hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.

Wat is ScamCheck?

ScamCheck is de Nederlandse versie van een tool die ontwikkeld is door ScamAdviser. Deze tool staat op Veiliginternetten.nl en is in Nederland een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org.