SluitenZoeken sluiten

Terugblik april: maand van Senioren en veiligheid

30-04-2021

Terugblik april: maand van Senioren en veiligheid

Afgelopen maand stond volledig in het teken van Senioren en veiligheid. Samen met partners maakten we ons sterk voor het verhogen van de weerbaarheid van senioren tegen verschillende vormen van cybercriminaliteit. We zetten de highlights voor je op een rij.

Webinars ‘maak het ze niet te makkelijk’

Het ministerie van Justitie en Veiligheid organiseerde de afgelopen maand drie webinars over de online veiligheid van senioren. Veilig internetten nam hier ook aan deel. Het eerste webinar was bestemd voor de vrijwilligers en ouderenbonden. Hiervoor is een brochure* ontwikkeld die handvatten biedt om de senioren van juiste en eenduidige informatie te voorzien. In het tweede webinar werd er ingezoomd op het fenomeen spoofing: een vorm van oplichting waarbij de cybercrimineel zich voordoet als bijvoorbeeld een bank of een verzekeringsmaatschappij. Bij het laatste webinar werden er tips besproken die ervoor zorgen dat men zich veilig in de digitale wereld kan begeven. Je kan de webinars hier terugkijken*.

Vrijwilligers van de PCOB Ouderenbond geven tips

De PCOB Ouderenbond zet zich in voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen. Zij helpen leden die vragen hebben over hun computer. Wij spraken een aantal vrijwilligers over hun ervaringen en vroegen om tips voor andere vrijwilligers. Lees meer*.

Projectleider van Veilig internetten Esther Mieremet in seniorenblad

Voor het seniorenblad van seniorenorganisatie KBO-PCOB gaf projectleider van Veilig internetten Esther Mieremet de aftrap van het artikel over online criminaliteit. Onderwerpen als spoofing, vriend-in-noodfraude en phishing komen aan bod en gedupeerden geven hun kant van het verhaal. De Fraudehelpdesk* is de plek om je te melden als je opgelicht bent en dat komt in dit artikel ook goed over het voetlicht. Bekijk hier het artikel*.

Socialmediacampagne met video’s Kees Hulst

Als onderdeel van de campagne voor Senioren en Veiligheid maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid meerdere korte video’s met acteur Kees Hulst. In deze video’s wordt aandacht gevraagd voor het gevaar van spoofing. Veilig internetten deelde deze video’s op al onze socialmediakanalen. Zie hier voor de video's*.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.