SluitenZoeken sluiten

Veel meer meldingen van vacaturefraude in 2023

01-02-2024

Wel eens gehoord van vacaturefraude? Deze vorm van fraude kwam in 2023 opeens op. Bij vacaturefraude krijg je bijvoorbeeld via WhatsApp een aanbieding om thuis te werken voor een hoog salaris. Als je hierop in gaat, word je overgehaald om investeringen te doen of gevraagd om op een phishing-link te klikken die toegang geeft tot je bankrekening. De financiële schade bij vacaturefraude was in 2023 bijna 200 keer zo hoog als in 2022, zo meldt de Fraudehelpdesk.

Valse sms’jes

Er werden afgelopen jaar ook opvallend meer valse sms’jes gemeld. Een toename van 260% ten opzichte van 2022. Het ging vooral om hulpvraagfraude. Dat is een ‘appje’ van een familielid dat vraagt om geld. Ook ontving de Fraudehelpdesk veel meldingen van phishing-sms’jes namens een bank. En valse betaalverzoeken van zogenaamd de Belastingdienst en het CJIB. Ook afpersing via sms kwam regelmatig voor.

Cybercrime is afgenomen

Cybercrime nam af ten opzichte van 2022. Cybercrime zijn misdaden die gepleegd worden met computer, smartphone, smartwatch of tablet, gericht op een ander ICT-middel. Dus met een computer een virus verspreiden op andere computers is cybercrime. Andere voorbeelden van cybercrime zijn hacking, DDoS-aanvallen, en .

Wat kun je zelf doen?

Wat kun je nu zelf doen als je denkt dat je te maken hebt met vacaturefraude of valse sms’jes?

  • Bedenk dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, het dit waarschijnlijk ook is.
  • Klik nooit op een link of telefoonnummer als je twijfelt aan de echtheid van een bericht. Eerst checken, dan klikken.
  • Reageer niet op het bericht.
  • Meld de phishing bij de organisatie namens wie het valse bericht verstuurd werd. 
  • Meld de phishing bij Fraudehelpdesk*

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.