SluitenZoeken sluiten

Woensdag Ongehacktdag: Christian Boertje, cybersecurity-adviseur bij BOEM Consultants

17-05-2023

De beveiliging van je apparaten en accounts is een combinatie van technologie en je eigen gedrag. Je computer of telefoon kan wel de laatste updates hebben, maar als je op een verkeerd linkje klikt of een zwak wachtwoord gebruikt, kan het alsnog misgaan. Christian Boertje werkt als adviseur bij BOEM Consultants. Hij helpt bedrijven in de vitale sector bij het vergroten van de bewustwording over online veiligheid onder medewerkers. Zijn gouden tip? “Stel tweestapsverificatie in én gebruik een wachtwoordmanager. Inloggen wordt zo echt een heel stuk veiliger.”

“Als je kijkt naar hoeveel tijd we online doorbrengen, is het best gek hoe weinig we bezig zijn met onze online veiligheid,” begint Christian. “Alleen al voor werk zitten veel mensen elke dag bijna acht uur aan een computer. Tel daar de tijd bij op dat je in je vrije tijd op je mobiel op allerlei apps zit.”

Zwakke wachtwoorden zijn vaak de belangrijkste oorzaak van problemen bij online veiligheid, stelt hij. “Een van de eerste dingen die we echt onder de knie moeten krijgen, is het gebruik van sterke wachtwoorden.” Dus: willekeurig, minimaal 12 tekens en een combinatie van letters, cijfers en leestekens, én voor elk account een ander wachtwoord. “Alleen, sterke wachtwoorden zijn daardoor niet makkelijk om te onthouden. Daarom gebruiken veel mensen ze niet.”

De gouden tip van Christian

Zijn gouden tip? Een wachtwoordmanager. “Dit is een app of programma waarmee je al je wachtwoorden kunt beheren. Een soort kluis, maar dan een die niet alleen je wachtwoorden opslaat, maar ook sterke wachtwoorden voor je bedenkt.” Twee vliegen in één klap dus. Of eigenlijk drie. “Een extra voordeel is dat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden, namelijk dat van je wachtwoordmanager.”

Mensen vinden het vaak spannend om al hun wachtwoorden in een wachtwoordmanager op te slaan. Het is nieuw en lijkt daardoor misschien ingewikkeld. “Wachtwoordmanagers zijn er in allerlei soorten en maten. Betaald en onbetaald, overal bereikbaar in de cloud of juist alleen offline op jouw eigen computer. Laat je niet afschrikken, maar focus op een wachtwoordmanager met functies die bij jou passen.”

Op https://veiliginternetten.nl/wachtwoorden/ vind je eenvoudige uitleg over veilig inloggen met sterke wachtwoorden en het gebruik van een wachtwoordmanager.

Meer over dit onderwerp