Of het nu om je werk- of privé-accounts gaat, criminele hackers passen dezelfde technieken toe om je wachtwoord te kraken en binnen te komen. Zijn ze binnen? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. Hackers kunnen je geld en persoonlijke gegevens stelen, je social media-account overnemen of aankopen doen in je favoriete webwinkel. Als ethisch hacker bij Resillion verdiept Dirk-Jan Bartels zich dagelijks in de werk- en denkwijze van criminele hackers. Met die kennis leert hij bedrijven zich te beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen.
Twee succesvolle methodes
Dirk-Jan: “Voor het kraken van wachtwoorden gebruiken hackers vaak maar twee manieren. "De eerste is om één account te kiezen en eindeloos wachtwoorden te proberen, net zolang tot ze binnen zijn." Maar waar zij het meeste succes mee hebben, is de tweede manier. Die is namelijk veel effectiever. Een hacker kiest een wachtwoord en haalt dat met behulp van een tool langs accounts van heel veel mensen. ”Grote kans dat er eentje tussen zit die het wachtwoord gebruikt, en dan is hij zo binnen.”
“Mensen zijn voorspelbaar”
Je zult je misschien afvragen: hoe bedenkt een hacker al die wachtwoorden dan? Het antwoord is makkelijk, zegt Dirk-Jan. “Mensen zijn voorspelbaar. Voor het bedenken van een wachtwoord gebruiken we vaak voor ons bekende informatie. Een straatnaam, maand in het jaar of geboortedatum, bijvoorbeeld. Afhankelijk van het account dat een hacker wil kraken, maakt hij een lijstje van mogelijke wachtwoorden die passen bij de gebruiker. En simpele wachtwoorden als ‘Welkom123!’ of ‘Hallo2023’ worden helaas ook nog steeds veel gebruikt. Wanneer een hacker die op duizenden accounts probeert, dan is de kans groot dat hij ergens succes heeft.”
Wat kan jij zelf doen om de kans dat een hacker je wachtwoord kraakt te verkleinen?
Om hackers slimmer af te zijn, is het aan te raden om sterke wachtwoorden te gebruiken. Dirk-Jan geeft drie tips:
💡 Het beste wachtwoord is compleet willekeurig.
"Zorg ervoor dat het niet aan jou is te linken. Gebruik dus niet je straatnaam of iets met je geboortedatum."
💡 Hoe langer het wachtwoord, des te sterker.
"Gebruik minstens 12 tekens, een combinatie van letters, cijfers en leestekens."
💡 Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord.
"Als een hacker het wachtwoord van een account raadt, is de kans groot dat hij andere accounts van jou ook gaat proberen. Wanneer je voor ieder account een uniek wachtwoord gebruikt, beperk je het risico dat je gehackt wordt. Met een wachtwoordmanager kun je al je wachtwoorden makkelijk en veilig bewaren."
Supertip
Alle tips in één keer toepassen? Gebruik dan een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager genereert unieke en willekeurige wachtwoorden voor je en bewaart deze veilig op een centrale plek.
Op https://veiliginternetten.nl/wachtwoorden/ vind je eenvoudige uitleg over veilig inloggen met sterke wachtwoorden en het gebruik van een wachtwoordmanager.