SluitenZoeken sluiten

Wat is een back-up?

Zorg ervoor dat je een recente back-up hebt van je bestanden op je computer, smartphone of tablet. Weinig mensen maken back-ups zonder dat systemen daarom vragen. Het is een goed idee om een automatische back-up te maken van de bestanden op je laptop, smartphone of tablet.

Antwoord:

  • print

    Back-up

    Een back-up is een kopie van de bestanden die op je computer, tablet of smartphone staan. Zoals vakantiefoto’s en -video’s, muzieknummers, e-mails, tekstbestanden en belastingaangiften. Je gebruikt een back-up om belangrijke gegevens zoals je administratie of scriptie te herstellen als deze door bijvoorbeeld een systeemfout verkeerd zijn opgeslagen of door een virus beschadigd zijn. Of als het apparaat waarop deze staan bijvoorbeeld kapot, verloren of gestolen is.

    Je kunt je apparaat zo instellen dat het automatisch back-ups maakt of je kunt handmatig een back-up maken. Je kunt een back-up bewaren in de cloud, op je harde schijf, of extern zoals op een externe harde schijf of usb-stick. Versleutel de bestanden eventueel voor extra bescherming.