SluitenZoeken sluiten

Kies ik voor gratis of betaalde cloudopslag?

De keuze voor betaalde of gratis cloud-opslag heeft invloed op de opslagruimte die je krijgt. De functionaliteit blijft in beide gevallen vrijwel gelijk.

Antwoord:

 • print

  Wat bepaalt de kwaliteit van de cloudprovider?

  De kwaliteit van de cloudprovider wordt bepaald door vijf onderdelen.

  1. Datacentrum
   De kwaliteit van het datacentrum heeft onder meer te maken met de constructie van het gebouw, de fysieke toegangsbeveiliging, brandbeveiliging, voorzieningen bij stroomuitval, de koeling, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid, beschikbaarheid van aansluitingen op het internet.
  2. Computing-infrastructuur
   Bij de kwaliteit van de computing-infrastructuur gaat het om hardware. Belangrijke vragen zijn daarbij of de configuraties bestand zijn tegen uitval en hoe snel men capaciteit kan toevoegen. Ook de toegangsbeveiliging is een aandachtspunt. Ook belangrijk is de kwaliteit van het onderhoud, de opslagsystemen en back-upvoorzieningen.

   Samenwerkende clouddiensten: de complexiteit van clouddiensten maakt het moeilijk om alles in eigen beheer te organiseren. De meeste clouddienst-aanbieders werken dan ook met gespecialiseerde leveranciers voor het datacentrum en de computing-infrastructuur. Bij clouddiensten en -services is bijna altijd sprake van een keten van leveranciers.

   Virtualisatie: Een veel gebruikte technologie voor deze onderlinge infrastructuur is virtualisatie. Daarmee kan een leverancier snel capaciteit bijschakelen en onderhoud plegen aan hardware. Dat gebeurt zonder verstoring van de beschikbaarheid van de clouddiensten voor de gebruikers. Voor clouddienst-aanbieders die alles in eigen beheer doen is die kwaliteit moeilijk haalbaar.

   Tip: zoek uit in de deelnemersvoorwaarden van je provider hoe de borging is van de kwaliteit van het datacentrum, de apparatuur en de mensen. Je kunt over die aspecten gerichte afspraken maken in een Service Level Agreement (SLA).
  3. Organisatie
   Kwaliteit van organisatie (mensen, opleiding, ervaring, beveiliging, support, procedures). Een goed beheer van een datacentrum en de daarin geplaatste systemen vergt een breed takenpakket. Zoals het regelen van de toegangsbeveiliging, zowel tot het gebouw als - via internet - tot de servers, het updaten en beveiligen van de servers en de software, het monitoren en regelen van belasting/capaciteit van het netwerk. Dat vereist goed opgeleide medewerkers en heldere procedures.
  4. Toepassingssoftware
   Kwaliteit van de toepassingssoftware, zoals toegangsbeveiliging, mogelijkheden voor monitoring, uitwisselbaarheid van gegevens. De toepassingssoftware legt bijvoorbeeld vast wie welke gegevens op welke manier verandert. Het bestand waarin deze gegevens staan is een audit-trail.
  5. Juridische aspecten
   Continuïteit (faillissement, calamiteiten, storingen), wettelijke zaken rond eigendomsrecht, auteursrecht, privacy en overstapmogelijkheden.