SluitenZoeken sluiten

Wat is een nepmail?

Iedereen ontvangt wel eens een e-mail van een onbekende afzender, een e-mail met inhoud die je niet verwacht of waar je niet om hebt gevraagd of die op een andere manier vreemd is. Het gaat dan meestal om een nepmail. 

Antwoord:

 • print

  Nepmail

  Criminelen gebruiken nepmails om je geld afhandig te maken (afpersmail) of om stiekem een kwaadaardig programma te installeren op je computer.

  Vormen van nepmail
  Nepmail kan verschillende vormen aannemen, zoals een e-mailbericht dat van een bekende afkomstig lijkt te zijn en waarin gevraagd wordt naar bijvoorbeeld je inloggegevens. Ook sturen cybercriminelen vaak nepmails die van je bank afkomstig lijken te zijn met de vraag om op een link te klikken om een systeemupdate uit te voeren of gebruikersnamen, wachtwoorden en/of pincodes van je internetbankieren in te vullen. Zogenaamd om persoonlijke gegevens te controleren of een technisch probleem te verhelpen. Deze manier van oplichting wordt genoemd. Andere termen die voor nepmail gebruikt worden zijn onder andere scams en #hoax.

  Gevaarlijk
  Nepmail is gevaarlijk. Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren varianten van afpersmail om je op te lichten en gaan soms erg ver in hun pogingen. Het kan geld opleveren om via e-mail achter je persoonlijke gegevens te komen en hier vervolgens misbruik van maken. Bijvoorbeeld als een cybercrimineel de inloggegevens van je bank bemachtigt en geld van je rekening haalt. Ook kunnen criminelen e-mails sturen waarin zij je proberen te verleiden om persoonlijke gegevens terug te mailen of op een link te klikken. Nadat je op de link klikt, wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op je computer geïnstalleerd.