SluitenZoeken sluiten

Mijn vriend stuurt een download link

Als je twijfelt over de download link die een vriend, familielid, collega of kennis je stuurt, neem dan contact op met de afzender voordat je de link opent. Vraag naar de herkomst van het bestand en maak vervolgens de keuze of je het bestand wilt downloaden. Honderd procent zekerheid bestaat niet. Ook degene die een link stuurt weet misschien niet of het bestand betrouwbaar is. Maar door even door te vragen in plaats van direct te downloaden, houd je schadelijke bestanden zo veel mogelijk buiten de deur.

Oplossing:

 • print

  Download apps veilig

  Loop voordat je een app op je , of computer installeert onderstaande checklist door. Hiermee voorkom je dat je een app uit onbetrouwbare bron installeert en de app meer rechten geeft dan je wilt. 

  1. Controleer de bron
   Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de app? Zo niet, probeer dan meer informatie te verzamelen. Bijvoorbeeld via Google of op consumentenwebsites.
  2. Populariteit
   Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is.
  3. Lees de voorwaarden
   Lees goed de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, camera, locatie en microfoon. Deze instellingen kun je achteraf altijd wijzigen in het menu van de app en je mobiele apparaat.
  4. Updaten
   De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Updates die niet alleen de functionaliteit verbeteren, maar ook de beveiliging. Installeer deze updates zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt.

  Lees ook de factsheet 'Installeer alleen apps van officiële appstores'.