ScamCheck

Check de link van een website

ScamCheck is de Nederlandse versie van een tool die ontwikkeld is door ScamAdviser. Deze tool staat op Veiliginternetten.nl en is in Nederland een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org.


SluitenZoeken sluiten

Check makkelijk en snel een website of url

Via ScamCheck kan je controleren of een website of link oplichterij, phishing of betrouwbaar is. Typ de naam van een website in de zoekbalk hiernaast en klik op het groene pijltje.

Naar ScamCheck

Dit is ScamCheck

Scamcheck-afbeelding-apparaat

Nederlandse tool

Door deze tool in Nederland beschikbaar te maken zorgen we gezamenlijk voor een veiliger internet:

  • Consumenten kunnen websites controleren;
  • Ondernemers kunnen beter aantonen dat hun website veilig is.

ScamCheck werkt graag samen met consumenten en ondernemers; via de contactpagina kan iedereen aangeven dat er informatie ontbreekt of niet klopt over de (on)betrouwbaarheid van een website. Zo versterken we gezamenlijk deze tool.

Scamcheck afbeelding apparaat 2

Hoe werkt het?

ScamCheck checkt diverse bronnen om te kijken of een website of link mogelijk malware, phishing of een scam is. Hiervoor wordt input gebruikt van Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org en Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing). Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Dat geeft een eindresultaat op basis waarvan ScamCheck aangeeft hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.

Logo ScamAdviser

ScamAdviser

ScamAdviser is zowel een belangrijke bron als de ontwikkelaar van ScamCheck. ScamAdviser werkt met een algoritme dat voortdurend verbeterd wordt en werkt op basis van een Trustscore (betrouwbaarsheidsscore). Door logische relaties te leggen tussen diverse databronnen wordt een Trustscore bepaald. Een webwinkel die bijvoorbeeld net een week oud is en al 300 positieve reviews toont in combinatie met andere kenmerken, kan mogelijk onbetrouwbaar zijn.

Overigens:

  • een informatieve website heeft geen certificaat van thuiswinkel.org. Zo’n website heeft dus geen score maar dat betekent niet dat het een negatieve score is.
  • reviews geven kan niet op iedere website. Geen reviews is dus niet per definitie een negatieve score.

ScamCheck doorontwikkeld voor Nederlandse gebruikers

Gedurende de zomer van 2022 is ScamCheck verder toegespitst op Nederlandse gebruikers. Door nieuwe partners toe te voegen kunnen we meer data koppelen en blijft ScamCheck steeds in ontwikkeling.

Via de zoekbalk hieronder controleer je of een website of link oplichterij, phishing of legitiem is.

Zo werkt ScamCheck

Lees meer

Zo werkt ScamCheck

Lees meer

ScamCheck is een samenwerking met verschillende partijen.

Voor een goede werking van ScamCheck is een samenwerking met verschillende partijen noodzakelijk. ScamCheck wordt door verschillende partijen op verschillende manieren ondersteund. Met financiele middelen, met data en met het communiceren over deze tool naar consumenten en ondernemers.Een initiatief van :

Partners: