SluitenZoeken sluiten

Hoe bescherm ik mijn smartphone en tablet tegen een virus?

Voor wordt het steeds aantrekkelijker om virussen te maken voor , omdat er veel persoonlijke informatie op staat, zoals , foto’s, documenten en adressenbestanden. Deze gegevens zijn geld waard. Een virus kan bijvoorbeeld op je smartphone terechtkomen doordat je een app downloadt waarin cybercriminelen een virus hebben verstopt.

Antwoord:

 • print

  Download een virusscanner en alleen veilige apps

  Download een virusscanner
  Er zijn bij app_stores diverse gratis en betaalde virusscanners verkrijgbaar. Een virusscanner checkt elke app die je installeert en geeft je een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Wel geldt bij het gebruik van een virusscanner nog steeds dat je zelf moet blijven opletten bij het downloaden van apps.

  Download apps veilig
  Zorg ervoor dat je alleen apps van betrouwbare aanbieders installeert en de app alleen de rechten geeft die je wilt. 

  • Controleer de maker en aanbieder
   Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de app? Zo niet, probeer dan meer informatie te verzamelen. Bijvoorbeeld via Google of op consumentenwebsites.
  • Populariteit
   Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is.
  • Lees de voorwaarden
   Lees de voorwaarden van de app goed om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, camera, locatie en microfoon, maar kun jij je bij een app kritisch afvragen welke gegevens of functionaliteiten een app wel of niet nodig heeft om te kunnen werken. Deze toegang kun je achteraf altijd wijzigen in het menu van de app en je mobiele apparaat.
  • Updaten
   De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Deze updates verbeteren de functionaliteit en de beveiliging. Installeer deze updates, zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt.