SluitenZoeken sluiten

Hoe herken ik een nep-app?

De meeste apps in de appstore zijn veilig, maar het lukt de aanbieder van de appstore helaas niet om te voorkomen dat er nep-apps tussen komen te staan. Als je een nep-app installeert, kun je malware op je smartphone of tablet krijgen. Of de maker van de nep-app wil geld verdienen aan de advertenties.

Antwoord:

 • print

  Nep-app herkennen

  Nep-apps zijn soms moeilijk te onderscheiden van betrouwbare apps. Zelfs het logo van de echte app kan misbruikt worden en bij de nep-app worden gezet op de downloadpagina. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten om ze te herkennen:

  • Kijk op de downloadpagina goed naar de naam van de app en de naam van de maker. Heeft de app precies de naam zoals je deze hebt gehoord of gelezen? Een kleine wijziging in de naam is een teken dat het niet klopt. Zo was de app ‘Update WhatsApp Messenger’ een malafide app. De aanbieder maakte misbruik van de bekendheid van de apps ‘WhatsApp’ en ‘Messenger’. Ook was de aanbieder van deze app niet Facebook maar een andere.
  • Kijk welke beoordeling anderen de app hebben gegeven in de appstore. Soms staat er al bij dat het een nep-app is of dat de app niet goed werkt. Of er staan alleen maar vijf sterren bij, geen enkele kritische noot. Ook kan het zijn dat er onbestaande marktpartijen bij staan die hun waardering hebben gegeven (je kunt even googelen naar de naam van de partijen). 
  • Een bekende, populaire app is heel erg vaak gedownload. Staat er bij een app met een naam die lijkt op Facebook Messenger bijvoorbeeld 3.000 keer, dan kun je ervan uitgaan dat het een nep-app is.