SluitenZoeken sluiten

Wat is mobiele malware?

Steeds meer mensen krijgen last van malware, niet alleen op hun computer maar ook op of , dan mobiele malware genoemd. Er zijn ook steeds meer manieren waarop mobiele malware zich verspreidt.

Antwoord:

 • print

  Kwaadaardige software op je smartphone of tablet

  Mobiele verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Via , sms en links op websites proberen ze malware op je apparaat te installeren, zodat ze achter je persoonlijke gegevens hopen te komen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen of geld van je bankrekening af te schrijven.

  Vormen van malware zijn bijvoorbeeld een , , , en . Het hengelen naar persoonlijke gegevens wordt genoemd. Gebeurt dit via sms, dan wordt dit sms-phishing of smishing genoemd.

  Mobiele malware op je apparaat krijgen is heel vervelend. Je apparaat werkt niet meer zoals het moet, je kunt data kwijt zijn en je privacy kan geschonden zijn. Bovendien kost het je geld. Ook al is er niets van je bankrekening afgeschreven, dan moet je in ieder geval een expert inschakelen om de mobiele malware van je apparaat te krijgen als dat nog lukt.

  Lees meer in de factsheet 'Malware voor mobiel is ontwikkeld om uw financiële gegevens te stelen'.