Hoe weet ik aan welke wet- en regelgeving mijn cloudprovider zich moet houden?

Lees hiervoor de algemene voorwaarden op de website van je cloudprovider. Die moeten daar online staan. Controleer ook altijd of het Nederlands recht van toepassing is. Van belang is om goed te bepalen wie de bewerker is en wie de verantwoordelijke is. Een bewerker kan namelijk degene zijn die het lek als eerste constateert. In dat geval is het aan de verantwoordelijke om zorg te dragen dat de bewerker verplicht wordt om een lek zo snel mogelijk aan hem door te geven. Dat moet worden vastgelegd in een bewerkersovereenkomst. Van belang is om dan te bepalen welke data er is gelekt. Neem indien nodig contact op met een juridisch adviseur om de consequenties en de te nemen acties bij een datalek helder te krijgen.

Antwoord:

print
  • Keurmerk Zeker-OnLine

    Zeker-OnLine is een onafhankelijk en transparant keurmerk voor online administratieve diensten. Het keurmerk staat voor betrouwbaarheid, veiligheid en continuïteit. Dat geldt niet alleen voor de applicatie die de administratieve gegevens verwerkt en waaruit financiële informatie voortkomt, maar ook voor het totaalpakket van de dienstverlening door de aanbieder die het keurmerk voor zijn oplossing heeft verworven. Als klant van een van de bij het keurmerk aangesloten diensten, mag je er op vertrouwen dat je eigenaar bent van jouw gegevens, dat je voortdurend zelfstandig hierover kan beschikken en dat de online administratieve dienst compliant is met de relevante wet- en regelgeving.

    Ga naar de website van Zeker-Online* voor meer informatie over het keurmerk voor online administratieve diensten en kijk welke aanbieders bij het keurmerk zijn aangesloten.

    *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad