Waar kan ik aangifte van doen of een melding van maken?

Elke vorm van cybercrime is strafbaar. Denk aan ransomware, identiteitsfraude en online afpersing. Is je bedrijf, vereniging of andere organisatie slachtoffer van cybercrime, dan kun je er melding van maken. Waar je dit doet hangt af van de vorm waar jij als ondernemer mee te maken hebt.

Antwoord:

print
 • Cybercrime bij bedrijven

  Afpersing
  Je kunt de Vertrouwenslijn bellen om afpersing te melden of om advies te vragen over wat je het beste kunt doen bij afpersing. Wanneer afpersing vroegtijdig wordt gemeld is er een veel grotere kans op een succesvolle opsporing en vervolging. De Vertrouwenslijn bel je via 0800 2800 200.

  De Vertrouwenslijn bestaat uit een team van ervaren vertrouwenspersonen die luisteren naar jouw verhaal. Daarnaast is er een netwerk van deskundigen met wie het team je in contact kan brengen, die je advies geven en eventueel kunnen begeleiden bij het doen van aangifte.

  Bezoek de speciale pagina voor ondernemers en bedrijven op de website van de Vertrouwenslijn* voor meer informatie.

  CEO-fraude
  Bij CEO-fraude zet een crimineel die zich voordoet als de hoogste baas een medewerker onder druk om een fors bedrag over te maken. Vaak naar een buitenlandse rekening die niet bekend is bij het bedrijf. Ben je slachtoffer van CEO-fraude, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie.Dit kan via 0900-8844 of bij het politiebureau. Je kunt ook anoniem melden, dan kunt u dan doen via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

  Datalek
  Ga eerst in de beleidsregels van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) (Engels)* na of je te maken hebt met een datalek dat onder de meldplicht datalekken valt. Deze wet is per 1 januari 2016 van kracht. 

  Heb je te maken met een datalek dat je moet melden, doe dit dan bij de betrokken klanten en/of websitebezoekers en via het meldloket datalekken* van de AP. Als het melden via het formulier niet mogelijk is, geef jouw melding dan door via faxnummer 070 - 888 85 01. 
   
  Meld je het datalek niet, dan kan de AP je bedrijf bestraffen met een boete die kan oplopen tot 820.000 euro. De wet is per 1 januari 2016 van kracht. 
   
  Leer van de crisis door te evalueren wat er is gebeurd en waarom, wat de gevolgen zijn, hoe er gehandeld is, hoe dit te verbeteren is en hoe de crisis te voorkomen is. 

  Factuurfraude
  Bij factuurfraude onderscheppen criminelen facturen door bijvoorbeeld je brievenbus open te breken. Ze maken de factuur na met een gewijzigd rekeningnummer en doen deze factuur bij je in de brievenbus, waardoor je het openstaande bedrag naar het rekeningnummer van de crimineel overmaakt.

  Ben je slachtoffer van factuurfraude, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Dit kan via 0900-8844 of bij het politiebureau. Je kunt ook anoniem melden, dan kunt u dan doen via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

  Meld de fraude ook bij jouw bank, zodat de banken deze informatie kunnen gebruiken bij de monitoring en detectie van toekomstige pogingen tot fraude.

  Identiteitsfraude
  Elke vorm van cybercrime is strafbaar, ook identiteitsfraude. Doe aangifte bij de politie om de schade te kunnen verhalen bij de crimineel, de verzekering en andere instanties, ga direct naar de pagina op Politie.nl over identiteitsfraude

  Meld (een vermoeden van) identiteitsfraude ook zo snel mogelijk bij Het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI)*. 

  Nepmail
  Meld een valse e-mail bij je bank:

  • ABN AMRO Bank: valse-email@nl.abnamro.com
  • ING Bank: valse-email@ing.nl
  • Rabobank: valse-email@rabobank.nl
  • SNS Bank: valse-email@sns.nl
  • ICS-/ABN AMRO creditcards: valse-email@icscards.nl
  • Aegon: valse-email@aegon.nl
  • ASN: valse-email@asnbank.nl
  • KNAB: valse-email@knab.nl
  • Regiobank: valse-email@regiobank.nl
  • Triodos Bank: valse-email@triodos.nl
  • ZwitserlevenBank: valse-email@zwitserlevenbank.nl


  En stuur valse e-mail door naar de Fraudehelpdesk: valse-email@fraudehelpdesk.nl.


  Ook bij deze organisaties kun je nepmail melden:

  • Overheidsorganisaties: valse-email@rijksoverheid.nl
  • KPN: valse-email@kpn.com
  • NS, Nederlandse Spoorwegen: valse.email@ns.nl
  • Marktplaats: valse-email@marktplaats.nl
  • Ziggo: phishing@ziggo.nl
  • Intrum Justitia infonl@intrum.com, onderwerp Fraude vermelden

  Online fraude
  Elke vorm van cybercrime is strafbaar, ook online fraude. Is je bedrijf gedupeerd of misleid via advertentiecontracten, vermeldingen op websites, vermeldingen in internetgidsen en spooknota’s, doe dan aangifte, ga direct naar de pagina op Politie.nl over fraude

  Je kunt fraude ook bij de Fraudehelpdesk melden, kijk op de speciale pagina voor ondernemers op Fraudehelpdesk.nl.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad