SluitenZoeken sluiten

Wat is ransomware?

Je schrikt enorm als je je computer aanzet en de melding op je beeldscherm krijgt dat je alleen nog bij je bestanden kunt als je geld betaalt. Je bent dan slachtoffer van ransomware.

Antwoord:

  • print

    Wat is ransomware?

    Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto's te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen.

    Als je bedrijfsnetwerk gegijzeld wordt door ransomware kan je bedrijfsvoering ernstig in het geding komen. Klanten kunnen dan misschien geen bestellingen meer plaatsen, facturen worden niet betaald of verstuurd en de salarisadministratie ligt plat. Ook loop je kans op reputatieschade als zakelijke relaties en klanten horen dat je netwerk gegijzeld is en zij zich daardoor bijvoorbeeld zorgen gaan maken of hun gegevens misschien ook wel zijn buitgemaakt.

    Ransomware is strafbaar. Bij het vinden van ransomware op een computer is het belangrijk direct aangifte bij de politie te doen (kijk bij internetoplichting), zodat de politie en het Openbaar Ministerie snel bewijs van de op de computer kunnen vinden waarmee ze onderzoek doen naar mogelijke dadersporen. Daarna is het van belang de ransomware van de computer te halen.