SluitenZoeken sluiten

Zijn er lespakketten over veilig internetten?

Voor leerkrachten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs is er veel materiaal beschikbaar om te gebruiken in lessen over mediawijsheid. Het is heel belangrijk om kinderen te leren over de mogelijkheden en ook de risico's van surfen op internet en het gebruik van sociale media.

Antwoord:

 • print

  Leermiddelen over veilig internetten

  Kennisnet: veilig internetten en sociale media
  De website Kennisnet* wijst je als docent de weg naar veel leermiddelen en lespakketten, ook over veilig internetten en het gebruik van sociale media.

  Lespakket Online Masters
  Dit lesprogramma is ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van ECP/veiliginternetten.nl en Mediawijzer.net. Online Masters behandelt vier thema’s: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online. In het online lesprogramma nemen verschillende masters uit het vak de leerlingen aan de hand van video’s mee in hun wereld. De leerlingen gaan met de aangeboden vaardigheden aan de slag om zo hun talent te ontdekken, te ontwikkelen en te versterken. Ook leren ze meer over hoe ze zich veilig en bewust in de digitale wereld kunnen begeven. Na het doorlopen van het programma krijgen de leerlingen een certificaat waarop staat met welke vaardigheden zij hebben kennisgemaakt.

  De InternetHelden
  Met een goede voorbereiding kunnen jongeren slimmere beslissingen nemen en meer uit het internet halen. De InternetHelden* leert hun de basisprincipes van digitaal burgerschap en online veiligheid. Zo kunnen ze de online wereld vol vertrouwen ontdekken. Voor voortgezet speciaal basisonderwijs (VSO) is De InternetHelden Basis ontwikkeld. Deze lessen zijn ook geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool.

  Helpwanted: grooming, sexting en webcammisbruik

  De website Helpwanted.nl* heeft voor docenten een lespakket ontwikkeld met drie lessen over grooming, sexting en webcammisbruik. De onderdelen per les zijn te bekijken op de scholenpagina van Helpwanted*. 

  Hack in the Class: lesmateriaal en workshops over hacken
  Met lespakketten en het geven van workshops wil stichting Hack in the Class het onderwijs vooruit helpen en kinderen al op jonge leeftijd de mogelijkheid bieden vaardigheden te leren en inzicht te krijgen in de mogelijkheden en valkuilen van de digitale wereld. Materiaal en kennis van ‘Hack in the Class’ worden open-source gemaakt en zijn vrij beschikbaar voor scholen.

  Op de website Hack in the Class* kun je meer lezen over de activiteiten en het lesmateriaal.

  Themawebsite Mediawijsheid.nl
  Op de themawebsite Mediawijsheid.nl van Mediawijzer.net vind je als docent veel lesmateriaal en leerlijnen om je medialessen mee te vullen. Hieronder volgt een beknopt overzicht van het aanbod van een aantal bij het netwerk van Mediawijzer.net aangesloten organisaties. Het volledige overzicht staat op de pagina 'Lesmateriaal'* van Mediawijsheid.nl. 

  Lesmateriaal voor het basisonderwijs

  • Spinternet - Het internet in kleutertaal*: Spinternet leert jonge kinderen tussen 3 en 7 jaar spelenderwijs het ABC op het gebied van mediawijsheid, te beginnen met internet.
  • Spelend leren: online zijn voor kinderen van 4 tot 8 jaar*
  • Diploma Veilig Internet (DVI)*: lespakket voor de groepen 5 tot en met 8 met opdrachten en ondersteunend materiaal over 5 thema’s: wie ben jij?, ik surf veilig!, is alles waar?, speurneuzen!, meedoen! Met onderwerpen zoals de persoonlijke informatie die je vrijgeeft, privacy-instellingen, beïnvloeding, een goede zoekstrategie, vloggen, selfies. Met ingangstoets en een toets om een diploma te krijgen, en de Diploma Veilig Internet-game.
  • Cybernetiquette*: Disney heeft 2 filmpjes staan op hun site over cybernetiquette, namelijk 'De giftige appel' en 'Wie is er bang van lieve, kleine schapen?'.
  • Medialessen*: verzamelplaats van lessen over media en mediawijsheid.
  • WhatsHappy*: deze les maakt problemen met chatten (whatsappen) bespreekbaar en daagt leerlingen uit afspraken te maken over hoe ze fatsoenlijk met elkaar omgaan.

  De Baas op Internet voor kinderen van 10 tot 14 jaar
  Voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar is er het programma 'De Baas op Internet'*. Dit programma is bedacht en ontwikkeld door Waag Society*, Bits of Freedom* en Netwerk Democratie*. Met 'De Baas Op Internet' bieden zij passend onderwijs lesmateriaal aan om bewustwording over het internet te vergroten. In zes compacte modules (ook wel challenges genoemd) gaan leerkrachten en leerlingen op een speelse wijze aan de slag met onderwerpen als privacy, encryptie, big data en internetstructuren. Bewustwording, keuzevrijheid en handelingsvermogen staan hierbij centraal.

  Leermiddelen in het speciaal onderwijs
  Bekijk de informatie over internet in het speciaal onderwijs aan kinderen van 10 jaar en ouder* (pdf).

  Voor voortgezet speciaal basisonderwijs (VSO) is De InternetHelden Basis* ontwikkeld. Deze lessen zijn ook geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool.


  Lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs

  • It's up to you*: interactieve film die leerlingen bewust maakt van hun rol bij cyberpesten.
  • MediaMe*: docentenworkshops en lessen voor klas 3/4 van de middelbare school.

  Mediawijzer: mediaopvoeding
  Opvoedingsgerelateerde informatie kun je vinden op de websites van mediawijzer.net*. Antwoorden op vragen over mediaopvoeding zoals gebruik van sociale media, smartphones en gaming krijg je op nji.nl/mediaopvoeding*.

  Bekijk ook de tweede editie van het magazine WIJS De online wereld in*, dat ouders helpt van kinderen tussen de 5 en 17 jaar bij de uitdagingen rond de mediaopvoeding van hun kinderen. Het magazine staat boordevol handige tips en deskundig advies van mediaexperts voor elke leeftijdsgroep. Zo wordt er advies gegeven over beeldschermtijd en over hoe het mediagebruik van pubers te managen. Bovendien bevat het informatie over de kansen en eventuele valkuilen van digitale media en biedt het een inkijkje in het digitale leven van andere gezinnen. WIJS is een initiatief van VodafoneZiggo* in samenwerking met Mediawijzer.net*, Kennisnet* en Veilig Internetten.