SluitenZoeken sluiten

Wat is een goede security key?

Er zijn verschillende soorten security keys voor gebruik van tweestapsverificatie. Kies je voor een fysieke beveiligingssleutel (ook wel inlogsleutel of USB-sleutel genoemd), dan zijn er ook diverse uitvoeringen om uit te kiezen.

Antwoord:

 • print

  Tips over fysieke beveiligingssleutels

  Beveiligingssleutels (USB-sleutels) van verschillende fabrikanten werken in principe allemaal hetzelfde als ze de FIDO2-standaard gebruiken, ook FIDO U2F genoemd. Er bestaan ook oudere FIDO-standaarden. Deze werken vaak ook, maar de verwachting is dat FIDO2 het meest toekomstbestendig is. Daarom kun je het beste hiernaar kijken bij je aankoop van een fysieke beveiligingssleutel. 

  Kijk bij je keuze ook wat je belangrijk vindt wat betreft het gebruiksgemak. Kijk bijvoorbeeld hoe groot de sleutel is, of er een oog in zit om de sleutel aan je sleutelbos te kunnen hangen en of de sleutel draadloos werkt of via usb.  
  Realiseer je dat je de sleutel kunt verliezen of in een apparaat achter kunt laten. Daarom is het belangrijk dat je ook op een andere manier bij je bestanden en accounts kunt komen en dat je een verloren sleutel kunt blokkeren. Of dat je in plaats van de sleutel toch liever kiest voor bijvoorbeeld een authenticatiecode via een sms als tweestapsverificatie. 

  Bekijk ook het factsheet over het gebruik van tweefactorauthenticatie* (pdf) van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.


  *Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.