SluitenZoeken sluiten

Hoe verwijder ik een virus?

Als je computer, of zoals een virus heeft, ga je vreemde en vaak ook heel vervelende dingen merken. Je apparaat wordt bijvoorbeeld veel trager en loopt vaker vast, gaat berekeningen maken waar je niet om gevraagd hebt, vertoont constant pop-ups of vreemde meldingen. Het kan ook zijn dat je bestanden mist of dat anderen je laten weten dat ze vreemde e-mails van je krijgen. Daar wil je snel vanaf.

Antwoord:

 • print

  Verwijder malware

  Als je weet - of vermoedt - dat je malware op je computer hebt, zijn er een aantal dingen die je moet doen.

  Geld kwijt?

  Kijk eerst op je bankrekening of je ook geld kwijt bent geraakt door de hack. Is dat het geval, doe dan snel aangifte bij de politie*. Neem ook zo snel mogelijk contact op met je bank.

  Laptop van je werk?

  Staat er malware op de laptop of computer van je werk? Neem dan direct contact op met de ICT-verantwoordelijke van je werk. Die zal vertellen wat je kan doen om te voorkomen dat de malware zich via jouw computer verspreidt in het bedrijfsnetwerk.

  Voer een virusscan uit

  Laat een virusscanner je computer, smartphone of tablet nalopen op virussen en andere malware, en laat deze door de virusscanner verwijderen. Zorg er altijd voor dat je de laatste versie van de virusscanner hebt gedownload zodat de nieuwste bedreigingen worden herkend. Voor je Windows computer is er Windows-beveiliging.*

  Daarnaast kan je gebruik maken van beveiligingssoftware die malware opspoort en verwijdert:

  • Malwarebytes* een betaald account waarbij je je computer beveiligt en die de al bestaande malware op je computer opspoort en verwijdert.
  • Hitman Pro* noemt zichzelf een ‘no nonsense malware cleaner. Je kan deze virusscanner en cleaner 30 dagen gratis gebruiken.

  Maak een back-up van je bestanden

  Als je de computer volledig gecontroleerd is en alle virussen zijn verwijderd, maak dan een complete back-up van je belangrijke bestanden. Doe dit na het opschonen van je computer ook regelmatig of zorg voor automatische back-ups. 

  Wijzig je wachtwoorden

  Als het virus helemaal verwijderd is, is het belangrijk om je wachtwoorden te wijzigen. Want het kan zijn dat de malware je wachtwoorden heeft doorgestuurd naar cybercriminelen. Wijzig na het opschonen van je computer of andere apparaat ook regelmatig je wachtwoorden.

  Update je computer, smartphone of tablet

  Zorg ervoor dat je apparaat altijd met het meest recente besturingsprogramma werkt dat is voorzien van alle beveiligingsupdates. Stel automatisch updaten in of update je computer regelmatig.


  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.