SluitenZoeken sluiten

Hoe kan ik veilig spullen online verkopen?

Internet biedt je als verkoper van goederen en diensten veel kansen. Of je nu je oude boeken en cd's wilt verkopen, je diensten als personal trainer aanbiedt of je klusbedrijf wil promoten, het bereik van internet is groot. Zo krijgt Marktplaats bijvoorbeeld elke dag bezoek van 1,3 miljoen mensen (bron: Marktplaats). Goede recensies van jouw goederen en diensten op een verkoopwebsite kunnen je online verkoop snel laten groeien. Het grootste deel van de transacties op websites zoals Marktplaats.nl, Bol.com en Werkspot.nl verloopt probleemloos, maar helaas zijn er soms kopers die kwaad in de zin hebben.

Antwoord:

 • print

  Tips om veilig online te verkopen

  Win zoveel mogelijk gegevens in over de koper
  Bijvoorbeeld door op internet te zoeken naar naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Wanneer een koper een oplichter blijkt te zijn, is de kans groot dat slachtoffers gegevens over hem of haar op internet gepubliceerd hebben. Controleer of van de koper de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie*.
   
  Pas op voor oplichters uit het buitenland 
  Stuur geen producten naar het buitenland zolang je nog geen geld heeft ontvangen. Lees op de FAQ van Marktplaats* hoe je malafide kopers uit het buitenland kunt herkennen.

  Maak duidelijke afspraken met de koper
  Leg afspraken over de prijs, wijze van betaling, verzending en eventuele transport- en verzekeringskosten bij voorkeur schriftelijk vast, zodat er achteraf geen misverstanden ontstaan.
   
  Betalingsmogelijkheden bij Marktplaats.nl
  Verkoop je via Marktplaats.nl, dan kun je kiezen voor de veilige betaalmethoden ‘Betaalverzoeken met iDEAL’ en ‘Gelijk Oversteken Service’. Dan hoef je niet bang te zijn dat je je betaling niet ontvangt of vals geld krijgt. Lees meer over veilig handelen op Marktplaats*.

  Bol.com regelt de financiën
  Verkoop je een tweedehands artikel via Bol.com, dan regelt de webwinkel de financiën. De koper betaalt aan de webwinkel, die jou als verkoper betaalt. Bol.com staat ook garant. Ook als de koper niet aan de webwinkel betaalt, betaalt Bol.com jou.
   
  Vermoeden van oplichting?
  Doe melding van (mogelijke) oplichting bij de politie via www.mijnpolitie.nl*.