Online pesten

Wat is digitaal pesten?

Digitaal pesten, of cyberpesten, is een vorm van pesten die zich op internet en sociale media afspeelt.

Feitje 8 procent

van de jongeren wordt gepest op internet (Bron: CBS)

Waarom moet online pesten worden aangepakt?

Dankzij internet en sociale media zijn de gevolgen van pesten nog groter geworden. Vroeger pestten klasgenoten of kinderen uit de buurt je, nu kan de hele wereld meedoen. Digitaal pesten, of cyberpesten, is ook laagdrempelig. Met een druk op de knop zet je een roddel over een klasgenoot op Facebook, stuur je een naaktfoto van je ex-vriendin naar de hele klas via WhatsApp of bedreig je op Twitter een leraar van school. De gevolgen van digitaal pesten zijn groot. Niet alleen omdat iemand door heel veel mensen tegelijk gepest kan worden, maar ook doordat foto's en berichten op sociale media en internet voor altijd online blijven. Die ene naaktfoto staat dus ook nog online als de ex-vriendin 15 jaar later als volwassen vrouw trouwt en kinderen krijgt. 

Lees meer

Special_Digitaal_pesten.pdf Brochure_Meldknop_docenten_en_ouders.pdf

Dit kan je direct doen

 • Facebook: Pesten een halt toeroepen

  Facebook wil pesten een halt toe roepen. Om tieners, ouders en verzorgers én leraren hierbij te ondersteunen, heeft het Veiligheidscentrum van Facebook een gids online staan met hulp, tips en programma's om pesten een halt toe te roepen en om mensen te helpen voor zichzelf en anderen op te komen. Klik op onderstaande link om de online gids te raadplegen.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je de online gids gelezen?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit