Bewegende illustratie waarin verschillende aspecten van werken vanuit huis getoond worden.

Veilig Thuiswerken

Hoe ben je veilig online als je thuiswerkt?

Voor iedereen in Nederland geldt waarschijnlijk dat thuiswerken tijdens de coronacrisis een bijzondere ervaring was. Nooit eerder zagen we onze collega’s zo weinig en overlegden we zo veel via online vergaderingen. Nu het thuiswerkadvies niet meer geldt, werken er nog een groot aantal mensen (deels) thuis. Weet jij wat je moet doen om digitaal veilig te zijn als je thuis werkt?
SluitenZoeken sluiten

Onderzoek naar veilig werken vanuit huis

Hoe veilig werkt Nederland thuis?

Veilig internetten deed onderzoek naar hoe veilig wij werken vanuit huis. Dit onderzoek is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de digitale veiligheid van mensen die thuiswerken. Het onderzoek is uitgevoerd in april 2021 onder een representatieve doelgroep van 250 personen. De uitkomsten van het onderzoek zijn verwerkt in deze infographic (PDF).

Gebruik veilige tools en apparaten als je thuis werkt

Als je veel thuiswerkt, is het belangrijk dat de tools en apparaten waarmee je werkt goed beveiligd zijn. Hiermee ben je namelijk verbonden met de database van je bedrijf en met (de computer van) je collega's. Als jouw computer of de verbinding van je computer niet veilig is, kan een internetcrimineel via jouw computer, router of WiFi-verbinding zich toegang verschaffen tot het netwerk van je bedrijf. Weet jij wat je moet doen om digitaal veilig te zijn als je thuis werkt?

Tip: Check regelmatig bij je werkgever (of opdrachtgever) wat de regels zijn met betrekking tot gebruik van een VPN, je router en met welke tool je mag videobellen!

Zo werk je veilig thuis

WFH-wifi-icon

Maak veilig gebruik van wifi

Als jij en je huisgenoten veel gebruik maken van WiFi thuis zijn er wel wat zaken waar je op moet letten:

  • Zorg dat je wifi beschermd is;
  • Maak gebruik van je databundel als je thuis geen wifi hebt, als je wifi overbelast is of als het een gedeeld wifi is dat jij zelf niet kan beschermen.
Veilig Thuiswerken icon update

Doe je updates

In Nederland kunnen we prima vanuit huis werken of college volgen. Met een goede WiFi-verbinding en onze vele slimme apparaten zijn we met werk, school maar ook familie en vrienden verbonden. Maar onze slimme apparaten en onze router maken ons ook kwetsbaar.

Veilig Thuiswerken icoon videobellen

Veilig videobellen

Er zijn meerdere opties voor videobellen, maar ze zijn niet allemaal even veilig of privacy-vriendelijk. Bedenk goed bij iedere keer dat je gaat videobellen of videobellen de beste optie is of dat telefoneren ook heel goed kan. Denk ook hieraan:

  • Is het misschien een goed idee om je achtergrond te vervagen? 
  • Deel geen schermfoto's van collega's of anderen met wie je vergadert.
Veilig Thuiswerken VPN icoon

Zorg voor een veilige verbinding met een VPN

VPN is de afkoring van Virtual Private Network. Met een VPN maak je een veilige verbinding tussen jouw computer, smartphone of tablet en het internet. Door gebruik te maken van een VPN:

  • Ben je veiliger op het internet;
  • Kan je werkgever je een beveiligde toegang geven tot het bedrijfsnetwerk;
  • Kunnen cybercriminelen alleen maar versleutelde gegevens achterhalen.
Veilig Thuiswerken phishing icon

Wees extra alert op phishing

Bij thuiswerken communiceer je veel meer via email, WhatsApp en sms met collega's. Internetcriminelen maken daar gebruik van. Ze sturen phishingmails die van je werkgever of een collega lijken te komen. CEO-fraude is een vorm van phishing waarbij een zogenaamde leidinggevende van je bedrijf, die jij meestal niet kent, je vraagt om met spoed een grote betaling te doen. Of je ontvangt een sms of WhatsApp met een betaallink (hulpvraagfraude). Klik nooit zomaar op een link, altijd eerst checken dan klikken.

Veilig thuiswerken voor ondernemers

Hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers op een veilige manier thuiswerken? Wat moet je als ondernemer voor hen regelen en hoe kan je ze ondersteunen in een veilig gebruik van digitale mogelijkheden.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.