Wat is nieuwsbrieffraude?

Cybercriminelen misleiden je met nagemaakte nieuwsbrieven van betrouwbare bedrijven of organisaties. Ze plaatsen schadelijke 'uitschrijflinks' in zo’n mail.
Lees meer
Het verspreiden van schadelijke links wordt ook wel genoemd. Door op een valse link te klikken, installeer je schadelijke software of op je computer of telefoon.

Om je mailbox overzichtelijk te houden, kan het handig zijn om je af te melden voor nieuwsbrieven die je niet (meer) leest of interessant vindt. Krijg je een nieuwsbrief binnen die je niet herkent? Dan is het goed om even na te denken of je je daarvoor hebt ingeschreven. Soms kan het om nieuwsbrieffraude gaan. De uitschrijflink kan je dan naar een valse website sturen waardoor er bijvoorbeeld op je computer kan worden geplaatst. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om de mail als ongewenst of spam te markeren en te verwijderen.

Als het om een bekende nieuwsbrief gaat waarvan je geen mails meer wilt ontvangen, is er vaak een uitschrijflink onderaan de e-mail waarmee je je eenvoudig kunt afmelden.

Soms wordt er geen malware geplaatst maar nemen cybercriminelen contact met je op. Ze hebben je e-mailadres ontvangen omdat je dat hebt achtergelaten via de uitschrijflink.

Dan doen ze zich voor als een helpdeskmedewerker. Ze zeggen dan dat je op een valse link hebt geklikt. Hierbij willen ze je 'helpen' om het op te lossen (zie ook recoveryfraude). Terwijl ze van dezelfde criminele groep kunnen zijn. Ze vragen vaak een voorschot om jouw gegevens terug te kunnen halen of op te sporen. De criminelen gaan er dan alleen vandoor met je geld.

Heb je het idee dat een mail een phishinglink bevat of heb je wel op de link geklikt? Hier zijn stappen die je kan ondernemen: