Wat is sim-swapping?

Dit is wanneer een fraudeur jouw 06-nummer overneemt op een andere simkaart, zonder dat jij het doorhebt. Je kan dan niet meer bellen, sms'en of internetten. De fraudeur kan dit wel en heeft toegang tot je gegevens.
Lees meer
Meestal is het doel van sim-swapping geld stelen. Doordat de fraudeur toegang heeft gekregen tot jouw telefoon, kan hij mogelijk je creditcardgegevens en bankrekeningen gebruiken om geld binnen te halen.

Als je slachtoffer word van sim-swapping, heb je geen toegang meer tot je mobiele netwerk. Je kan dan niet meer bellen, sms’en of mobiel internetten.

Ondertussen kan de oplichter dit wel. Hij kan jouw telefoonnummer gebruiken en op jouw kosten bellen, sms'en en internetten. Ook kan hij toegang krijgen tot accounts die je hebt beveiligd met tweestapsverificatie via sms. Jij ontvangt geen sms met verficitatiecode meer, maar de crimineel dus wel. Zo kan de crimineel toegang krijgen tot allerlei accounts, zoals sociale media-accounts, DigiD of internetbankieren.

Hoe werkt sim-swapping?

Een fraudeur neemt contact op met jouw telefoonmaatschappij en doet zich voor als jou. Dankzij kunnen fraudeurs heel overtuigend te werk gaan. Met een smoesje overtuigt hij de telecomprovider dat de simkaart kapot is en hij een nieuwe nodig heeft. De telefoonmaatschappij stelt de oplichter waarschijnlijke checkvragen (zoals: wat is je geboortedatum?). Door vooraf online onderzoek naar jou te doen (bijvoorbeeld in een gehackte database) kan de oplichter deze vragen goed beantwoorden.

Hoe voorkom ik sim-swapping?

Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben geworden van sim-swapping?

Hoe weet ik of ik te maken heb met sim-swapping?