Onderwerpen
Ook is het zo dat de gebruiker vaak betaalt met zijn of haar data voor de gratis dienst. Betalen met je gegevens houdt in dat als je een online dienst wilt gebruiken, dat je jouw gegevens deelt met de eigenaar van die dienst (je naam, e-mailadres, wat je opzoekt en waar je bent). Nu is er wel een privacywetgeving, de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Deze wet beschermt jouw privacy. Bedrijven moeten aan deze wet voldoen door aan te geven wat ze met je data doen en daar ook toestemming voor vragen.
Heeft het zin om eigenaar van die data te zijn, als ons de toegang tot onze data geweigerd kan worden door de cloud aanbieders?
Een aanbieder kan om verschillende redenen (bijvoorbeeld schending van gebruiksvoorwaarden) de toegang beperken, waardoor eigenaarschap in de praktijk minder absolute waarde heeft. Functioneel moet je wel toegang kunnen houden tot jouw data.
Je hebt namelijk het recht en de mogelijkheid je data op te vragen. Er is dan een verplichting om die te overhandigen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert of dit ook gedaan wordt.
Meer over Cloud
Hoe weet ik aan welke wet- en regelgeving mijn cloudprovider zich moet houden?
Wat moet ik doen als ik belangrijke bestanden kwijt ben?
Zijn iCloud, Dropbox, OneDrive en Google Drive veilig?
Kan ik de instellingen van mijn Google-account beheren?
Waar moet ik op letten bij een overstap naar de cloud?
Wat is een back-up en hoe maak ik een back-up?
Wat is opslaan in de cloud?
Welke eisen stel ik aan een cloudleverancier?
Wat gebeurt in Nederland er als grote cloudaanbieders hun cloudtoegang stoppen?
Is opslaan in de cloud veilig?