Campagne Veilig internetten: Maak je computer schoon

01-10-2018

Ongeveer 10% van de computers is onderdeel van een botnet: een netwerk van computers dat virussen en andere malware kan verspreiden. Een belangrijk wapen tegen een schadelijke botnet is een virusscanner. In oktober, de Europese maand van de cybersecurity, roept Veilig internetten iedereen actief op om deze te gebruiken. Op dcampagnepagina veiliginternetten.nl/maakjecomputerschoon vind je betrouwbare, gratis online scanners en meer handige informatie. 

Het gevaarlijke is dat je het als computergebruiker niet altijd merkt als je computer onderdeel uitmaakt van een schadelijke botnet. Je computer kan prima blijven functioneren, terwijl de crimineel die het virus heeft ontwikkeld, inzage kan krijgen in persoonlijke gegevens op je computer en daar misbruik van kan maken. Je computer kan bovendien als een doorgeefluik werken voor virussen en daardoor andere computers of computerbestanden besmetten. Het verspreiden van malware kun je onder meer voorkomen door geen bijlages te openen of op links te klikken in nepmail. Op de campagnepagina kun je zien hoe je nepmail kunt herkennen.  

Je verbetert de veiligheid van je computer ook door updates te installeren. En maak je regelmatig een back-up, dan kun je bestanden terugzetten als je onverhoopt je computer opnieuw moet installeren vanwege een virus. Hoe je dit doet, lees je ook op de pagina. 

In oktober wordt elk jaar in heel Europa aandacht gevraagd voor cybersecurity en gedrag om veiliger te internetten. In Nederland doet de overheid dit met het programma Alert Online.

Meer over dit onderwerp