SluitenZoeken sluiten

Criminele hackers opgepakt vanwege het stelen van data

24-02-2023

Aanhoudingen naar aanleiding van computervredebreuk, datadiefstal en afpersing

Op maandag 23 januari heeft het cybercrimeteam van de politie Amsterdam drie mannen aangehouden naar aanleiding van een onderzoek naar , datadiefstal , afpersing en witwassen.

Dit onderzoek is de politie gestart vanwege de aangifte van een groot Nederlands bedrijf van datadiefstal en dreiging. Tijdens dat onderzoek bleek dat waarschijnlijk duizenden bedrijven en instellingen (klein en groot) slachtoffer zijn geworden van computervredebreuk (hacken). Na deze hack werden data gestolen en verkocht. Op deze manier zijn tientallen miljoenen persoonlijke gegevens in handen van criminelen gekomen.

De aangifte ging ook over de dreiging van de cybercriminelen om de persoonsgegevens openbaar te maken of het digitale netwerk van de bedrijven te vernietigen. Dit werd aangekondigd in een e-mail waarin om een betaling werd gevraagd in bitcoins.

Wat betekent dit voor jou

De data die zijn verkocht aan andere criminelen kunnen heel goed nog steeds gebruikt worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een cybercrimineel die zich voordoet als een bedrijf of instelling, bijvoorbeeld je bank. Omdat de crimineel jouw gegevens heeft, kan hij geloofwaardig overkomen.

Dit kan je doen om jezelf te beschermen:

En:

  • Gebruik een lang wachtwoord, bij voorkeur een wachtwoordzin
  • Gebruik voor ieder account aan uniek wachtwoord
  • Stel inloggen in 2 stappen in (tweestapsverificatie)

Alles over veilige wachtwoorden en inloggen in twee stappen