SluitenZoeken sluiten

Pas op voor criminelen die doen alsof ze een bezorgdienst zijn

22-12-2023

Drie op de vijf Nederlanders krijgt weleens een nepbericht dat van een bezorgdienst lijkt te komen, maar eigenlijk van online criminelen komt. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksoverheid.

Veel mensen controleren de afzender niet. Bijna de helft van de mensen die weleens nepberichten ontvangt, checkt zo’n bericht nauwelijks als ze een vergelijkbaar bericht verwachten. Rond de feestdagen laten miljoenen Nederlanders hun kerstinkopen thuisbezorgen. Tussen alle berichten over de status van de bezorging valt een nepbericht veel minder op.

Laat je niet interneppen

Met de campagne ‘Laat je niet interneppen’ roept de Rijksoverheid iedereen op om goed de afzender van online berichten te controleren en bij twijfel het bericht weg te klikken.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius: “Online criminelen maken misbruik van je goede vertrouwen door zich voor te doen als een bekende organisatie. Deze criminelen weten dat veel mensen een nepbericht minder goed herkennen als ze op zo’n moment daadwerkelijk een soortgelijk bericht verwachten. Zeker in de drukke maand december. Daarom zeg ik: ‘Laat je niet interneppen’!”

Goed van vertrouwen

De meerderheid van de Nederlanders (85%) ontvangt weleens een nepbericht via e-mail, sms of WhatsApp. De helft zelfs één of meerdere keren per maand. Bijna negen op de tien mensen (86%) controleert de afzender als ze twijfelen aan de betrouwbaarheid van een online bericht. Maar als ze een bericht van die organisatie verwachten, besteedt bijna de helft (43%) daar minder aandacht aan. Mensen die minder aandacht besteden aan het controleren, klikken bijna drie keer zo vaak op een valse link.

Geïnfecteerd, gehackt of geld verloren

Vaak klikken mensen op een valse link, omdat het nepbericht geloofwaardig lijkt. Drie op de tien klikt weleens op zo’n link, omdat ze op dat moment bijvoorbeeld een pakket verwachten. De meest voorkomende gevolgen van het klikken op een valse link: een geïnfecteerd apparaat (met een virus, malware of spyware) en financiële schade.

ScamCheck

Twijfel je of een website of link veilig of phishing of oplichterij is? Doe dan de ScamCheck. ScamCheck checkt diverse bronnen om te kijken of een website of link mogelijk , of een scam is. ScamCheck doet technische controles en bekijkt de oprichtingsdatum van een website, de domeinnaam en recensies. Zo kan ScamCheck aangeven hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.