23-11-2023
Welke vorm van cybercrime kwam afgelopen maand veel voor? Waar moet je de komende maand extra voor oppassen? In ons cyberbeeld geven we inzicht in de laatste ontwikkelingen.
Oktober is traditiegetrouw de maand van de cybersecurity. De hele maand waren er activiteiten, evenementen en trainingen om cybersecurity onder de aandacht te brengen. En zijn er deze maand veel onderzoeken over cybersecurity en cybercrime gepubliceerd.
Zeven op de tien ouderen bang om slachtoffer te worden van online fraude
Maar liefst 71% van de senioren is bang om slachtoffer te worden van online fraude. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 900 ouderen. Ook is 11% al eens gedupeerd door online oplichting. Criminelen worden steeds slimmer en bedenken voortdurend nieuwe manieren om mensen in de val te lokken. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om online oplichting te herkennen. Tweederde van de senioren geeft aan dat ze het steeds lastiger vinden om fraude online te doorzien. Eén van de ondervraagden verwoordde het treffend: ‘De criminelen zijn zo slim dat je gemakkelijk in hun val trapt!’ Ook kunstmatige intelligentie (AI) baart zorgen, aangezien sommigen vrezen dat criminelen zelfs de huilende stem van een geliefde kunnen nabootsen. Lees meer
Instagram, WhatsApp en Messenger krijgen chatbots
Meta, het bedrijf achter WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger, wil al zijn chat-apps voorzien van AI-chatbots. De apps krijgen diverse vormen van chatbots, zo kondigde oprichter en topman Mark Zuckerberg aan. Met deze aankondiging reageert Meta op de enorme opleving van chatbots door komst van zoals ChatGPT afgelopen november. Als eerste wordt Meta AI beschikbaar die je vanuit alle drie de apps kunt aanroepen door @Meta AI te typen. Die chatbot kan vervolgens je vragen beantwoorden, een-op-een of in een groep. Je kunt ook zelf met Meta AI chatten. Daarnaast komt het bedrijf met AI-persoonlijkheden, bijvoorbeeld een reis-expert, chefkok of American Footballspeler. De helft hiervan wordt gespeeld door bekende personen. Lees meer
Meer dan de helft van de Nederlands denkt oplichting te herkennen
62 procent van de Nederlanders vertrouwt erop dat hij oplichting herkent. Slechts 10% is hier helemaal niet zeker van. Dit blijkt uit het jaarlijke rapport van de Global Anti-Scam Alliance (GASA) en ScamAdviser, 9% van de Nederlands wordt minstens één keer per maand geconfronteerd met oplichting. Dit laat dus een contrast zien tussen hoe kwetsbaar mensen denken te zijn en daadwerkelijke kwetsbaarheid voor oplichting. 46% van de Nederlanders heeft de afgelopen twaalf maanden meer te maken gehad met oplichting dan daarvoor.
Driekwart van de Nederlands vindt dat ze genoeg van cybercrime weten
Ongeveer driekwart van de Nederlanders is van mening dat ze redelijk tot goed geïnformeerd zijn. De meerderheid beweert bekend te zijn met de meeste vormen van cybercrime. Dat blijkt uit het cybersecurity onderzoek van Alert Online. Het aantal mensen dat hun eigen kennis als matig beschouwt, is iets gestegen naar 22 procent. Slechts zes procent geeft aan dat hun kennis slecht of zeer slecht is. De inschatting van kennis over digitale risico's lijkt vergelijkbaar te zijn met voorgaande jaren. De kennis die mensen hebben, komt voornamelijk van familie, vrienden en voorlichtingscampagnes van banken of de overheid. Werkende mensen halen veel van hun kennis uit de ICT-afdeling op hun werk. Over het algemeen hebben Nederlanders jonger dan 40 jaar meer vertrouwen in hun eigen kennis dan ouderen. Lees meer
Laat je niet interneppen
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken op 9 oktober de campagne Laat je niet interneppen gelanceerd. Een campagne die mensen helpt om online misleiding te herkennen én te voorkomen.
Cijfers Fraudehelpdesk
Onderstaand de meest voorkomende fraudevormen in de maand oktober 2023 (gemeld bij de Fraudehelpdesk):
- Beleggingsfraude 87
- Misbruik bedrijfsgegevens 240
- Voorschotfraude 303
- Aan- en verkoopfraude 341
- Cybercrime 366
- Identiteitsfraude 594
*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.