SluitenZoeken sluiten

Cyberweerbericht maart 2021

04-03-2021

Cyberweerbericht

Welke vorm van cybercrime komt momenteel veel voor? Waar moet je deze maand extra voor oppassen? In ons maandelijkse cyberweerbericht brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

De afgelopen maand zagen de Politie* en de Fraudehelpdesk* de volgende vormen van fraude veel voorkomen:

Handelsplaatsfraude en webwinkelfraude
Doordat fysieke winkels momenteel nog steeds gesloten zijn, wordt er heel veel online gekocht en verkocht. Cybercriminelen grijpen hun kans, er is een duidelijke piek te zien in aan- en verkoopfraude en het aantal valse webwinkels is gestegen. 

Hier enkele tips hoe je veilig online kunt winkelen:

Hulpvraagfraude of WhatsApp-fraude
De Fraudehelpdesk krijgt momenteel veel meldingen binnen van Hulpvraagfraude, ook wel WhatsApp-fraude vriend-in-noodfraude. Bij hulpvraagfraude doet de dader zich (vaak via WhatsApp) voor als een bekende. De kern van het bericht is dat diegene in geldnood zit en snel geld van je wil lenen. De zogenaamde bekende heeft een nieuw mobiel nummer en geld moet via een betaalverzoek (tikkie) worden betaald of op het rekeningnummer van iemand anders worden overgemaakt. Zo herken je WhatsApp-fraude of hulpvraagfraude

Phishing
Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen. Criminelen verzenden je een e-mail om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen. Door de betrouwbaar ogende afzender kun je geneigd zijn te antwoorden op de vraag in de nepmail om je inloggegevens of pincode. Zo beveilig je jezelf tegen phishing

Helpdeskfraude
Ook van helpdeskfraude zijn er de afgelopen tijd veel meldingen binnengekomen. Dit is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs vaak vanuit landen als India bellen en doen alsof ze helpdeskmedewerkers zijn van grote, bekende bedrijven, zoals Microsoft, Google en Ziggo. Ze zeggen je dat je computer besmet is met virussen of dat je gehackt bent. Op slinkse wijze kunnen ze toegang krijgen tot je computer en geld naar zichzelf overmaken. Lees hier meer informatie over helpdeskfraude

Misbruik van een bedrijfsnaam
Cybercriminelen kunnen zich voordoen als jouw bedrijf door bijvoorbeeld je logo en adres te gebruiken. Dit kan je rapporteren aan de socialmediaplatformen. Lees hier hoe je misbruik van jouw bedrijfsnaam kunt melden.


Trends in cybercrime

De belangrijkste trends die de politie voorstelt op het gebied van cybercrime voor 2021 zijn:

Cybercriminelen spelen in op de actualiteit. 

Actuele onderwerpen waar mensen onzeker over zijn en die voor druk bij mensen zorgen, blijven populair bij cybercriminelen. De coronapandemie zal in 2021 nog voortduren en daarom zullen cybercriminelen corona blijven gebruiken als onderwerp voor cyberaanvallen en oplichting. 

Thuisnetwerken doelwit van cybercriminelen

Ook in 2021 zullen we nog steeds veel thuiswerken.  Daarmee wordt de apparatuur die wij gebruiken om thuis te kunnen werken ook in 2021 doelwit voor cybercriminelen. De zorg bestaat dat thuisnetwerken gebruikt zullen worden door cybercriminelen om toegang te verkrijgen tot de IT-omgeving van je werkgever.

Meer cyberaanvallen

De verwachting is dat DDoS-aanvallen in 2021 vaker gaan zorgen voor een verstoring van het openbare leven. Bijvoorbeeld door een DDoS-aanval op een grote supermarktketen of vitale infrastructuur.

Ransomware breidt zich uit

De verwachting is dat cybercriminelen steeds verder gaan met ransomware-aanvallen. Niet alleen de getroffen organisatie wordt benaderd voor losgeld, ook de relaties van de organisatie waarvan de persoonsgegevens zijn, worden persoonlijk benaderd voor losgeld. 


*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Meer over dit onderwerp