SluitenZoeken sluiten

Cyberweerbericht oktober 2021

01-11-2021

Welke vorm van cybercrime komt momenteel veel voor? Waar moet je deze maand extra voor oppassen? In ons maandelijkse cyberweerbericht brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Telefonische oplichting

Bij een momenteel veel voorkomende variant van telefonische oplichting proberen nepagenten en zogenaamde medewerkers van andere overheidsinstanties je geld of persoonsgegevens afhandig te maken.

De oplichters spreken vaak gebrekkig Engels en vertellen bijvoorbeeld dat er fraude is gepleegd met je BSN of dat je een boete open hebt staan. Er zijn zelf gevallen bekend dat er een ‘agent’ in burgerkleding aan de deur kwam om bijvoorbeeld een bankpas op te halen om je ‘te helpen met de betaling’.

Ook zijn er veel meldingen van mensen die gebeld worden en bij opnemen een opgenomen spraakbericht horen in het Engels. Zogenaamd van de ‘National Police’ of de ‘Dutch Supreme Court’. Ook hier gaat het zogenaamd om fraude met je burger service nummer of er wordt gezegd dat er een rechtszaak tegen je is aangespannen. Aan het eind van het bericht word je verzocht om je BSN in te spreken. Soms wordt er daarna gezegd dat je geld moet overmaken naar een veilige rekening. Deze oplichting is er opgericht om achter persoonsgegevens te komen.

Cijfers van de Fraudehelpdesk over deze vorm van telefoonoplichting:
Eind augustus: 141 meldingen
Eind oktober: 3939 meldingen
Een stijging van meer dan 2900 procent.

Gebeld via WhatsApp door de overheid?

Nog een andere vorm van telefoonnummeroplichting. Via het WhatsAppnummer van de Rijksoverheid 06 55001400 wordt er gebeld. Neem niet op of verbreek de verbinding. De overheid belt niet met dit nummer. Overigens gaat het hier niet om dat een telefoonnummer gehackt of overgenomen is.

Cijfers Fraudehelpdesk (cijfers tot 25 oktober 2021)

 • Hulpvraagfraude (via WhatsApp):
  • 701 gemelde incidenten
 • Phishing
  • 2188 gemelde incidenten
 • Webwinkelfraude     
  Fraudeurs slaan toe via nepwebshops maar ook via legale veilingsites (zoals bijvoorbeeld Marktplaats). Bedenk altijd - als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
  • 272 gemelde incidenten
 • Misbruik bedrijfsnaam
  Dit gaat om advertenties via een internationale online handelsplaats onder een gekopieerde identiteit. Nadat je besteld hebt, wordt er om een aanbetaling gevraagd en vervolgens wordt er niet geleverd. De Fraudehelpdesk* heeft een informatieve campagne over Misbruik bedrijfsnaam.
  • 201 gemelde incidenten
 • Helpdeskfraude:
  • 119 gemelde incidenten